15 aprilie: Evenimentul zilei- Insulina

 Pe 15 aprilie 1923 insulina a devenit general disponibilă pentru utilizare de oamenii cu diabet. 


Imaginează-ți asta...


Aripa uriașă a unei spital este plină de copii muribunzi. Peste 50 de copii, murind cu toții din cauza cetoacidozei diabetice, cei mai mulți dintre ei aflați într-o stare comatoasă. Îngrijorați, membrii familiilor lor stau în așteptarea inevitabilului... moartea. 


Trei oameni de știință disperați, doctorul și laureatul premiului Nobel Frederick Banting, asistentul de laborator Charles Best, și biochimistul James Collip aleargă de la un pat la altul pentru a injecta toții pacienții cu un nou medicament purificator, insulina.      

          

15 aprilie: Evenimentul zilei- Insulina

Într-unul dintre cele mai dramatice clipe din istoria medicală, înainte că ei să ajungă la ultimul copil bolnav, cei dintâi injectați s-au trezit din coma lor. Familiile frenetice au izbucnit în exclamații de bucurie!


Cum spuneam, în această zi, insulina a ajuns să fie disponibilă în general oamenilor afectați de diabet. Insulina are un rol central în regularizarea carbohidraților și grăsimii din organism. Ea determină celulele să absoarbă glucoza din sânge. Când insulina nu reușește să facă asta apare diabetul. 


Descoperirea insulinei are o istorie lungă începând cu 1869, când Paul Langerhans  a studiat pancreasul. Nicolae Paulescu, profesor român de fiziologie a fost capabil să izoleze insulina. Banting și J.J.R Macleod  au fost răsplătiți cu Premiul Nobel pentru Medicină pentru rafinarea și purificarea insulinei pentru folosirea de către oameni. Premiul a fost împărtășit cu Best și Collip. Mulți sunt de părere că Paulescu a fost nedreptățit din acest punct de vedere. 


14 aprilie: Evenimentul zilei- Marele Premiu Monaco

15 aprilie: Evenimentul zilei- Insulina 15 aprilie: Evenimentul zilei- Insulina Reviewed by Diana Popescu on aprilie 15, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.