21 aprilie: Ziua Internațională a Cânepei

 21 aprilie: Ziua Internațională a Cânepei este sărbătorită anual pe 21 aprilie în semn de apreciere a beneficiilor pe care această plantă ni le oferă. Cânepa a fost folosită pentru manufacturarea de haine, frânghie, încălțăminte și hârtie încă din al cincilea mileniu î.Hr. De asemeni, cânepa  este o plantă de gen canabis cultivată în scopuri industriale și medicale. 


Spre deosebire de marijuana, cânepa conține un mic procent de tetrahidrocanabinol, compusul chimic care provoacă senzațiile de "înălțare" în cazul marijuanei. Cânepa are multe aplicații industriale, inclusiv pentru funii, bioplastic, pantofi, îmbrăcăminte și beton de cânepă. Semințele sale reprezintă o hrană sănătoasă, iar laptele din semințele sale poate servi ca o alternativă pentru laptele animal. Împreună cu bambusul, este planta care crește cel mai repede.   

          

21 aprilie: Ziua Internațională a Cânepei

Folosirea cea mai timpurie a cânepei poate fi trasată între 9 și 50 de mii de ani în urmă, chiar înainte de introducerea agriculturii. Potrivit experților, cânepa era crescută în decursul neoliticului la latitudini nordice din Europa și Asia de est, putând fi una dintre primele plante cultivate. 


În secolul al V-lea î.Hr., istoricul clasic grec Herodot descria cum sciții utilizau semințe de cânepă pentru producerea euforiei și în ritualuri de înmormântare. Conform lui Herodot, sciții se adunau laolaltă într-un cort, ardeau semnintele pe pietre fierbinți și inhalau vaporii iscati de acestea.


20 aprilie 2023: Ziua Bate Palma (High Five)


În timpul Renașterii, cultivarea cânepei în Europa s-a făcut în special pentru fibrele sale. Acestea erau utilizate pentru parâmele vasurilor, inclusiv cele ale lui Cristofor Columb. Europenii intrebuintau cânepa pentru a confecționa haine, mai ales la țară. În secolul al XVI-lea spaniolii au introdus cânepa în cele două Americi, în țări ca Peru, Chile, Columbia și Mexic. Recoltele au avut cel mai mare succes în Chile. 


În secolul al XVII-lea, varietăți de cânepă erau deja crescute în America de Nord. În 1937, guvernul SUA a adoptat "taxa marijuana", limitând drastic producția și utulizarea de cânepă, canabis și marijuana. 


În secolul al XXI-lea, canabisul, ce include cânepă și marihuana, a fost legalizat pentru uz medicamental și recreațional în unele state americane, în Canada, Africa de Sud, Uruguay și Mexic. 


21 aprilie: Ziua Buldogii sunt Frumoși


21 aprilie: Ziua Internațională a Cânepei 21 aprilie: Ziua Internațională a Cânepei Reviewed by Diana Popescu on aprilie 20, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.