20 aprilie: Evenimentul zilei - Radiul

 Pe 20 aprilie 1902, Pierre și Marie Curie au rafinat clorura de radiu (un decigram) dintr-o mare cantitate de pehblendă (obținută de la o mină), cel dintâi compus de radiu obținut în stare izolată.


Clorura de radiu este un compus anorganic cu formulă chimică RaCl2. Marie Curie și Andre-Louis Debierne au folosit-o în separarea lor originară a radiului de bariu.                 


20 aprilie: Evenimentul zilei - Radiul

Prima preparare a metalui radiu a avut loc prin electroliza soluției sării reprezentată de clorura de radiu prin utilizarea unui catod de mercur. 


Clorura de radiu este încă întrebuințată în medicină pentru producerea gazului radon care, la rândul său, este folosit în tratamentul brahiterapic al cancerului.


Pentru cercetările lor în domeniul radioactivității, descoperirii noilor elemente radioactive poloniu și radiu, Pierre și Marie Curie au fost laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică din 1903, alături de Henri Bequerel. 


19 aprilie: Evenimentul zilei - James Cook și Australia

20 aprilie: Evenimentul zilei - Radiul 20 aprilie: Evenimentul zilei - Radiul Reviewed by Diana Popescu on aprilie 20, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.