22 aprilie 2023: Ziua Internațională a lui Marconi

 O sărbătoare în onoarea inventatorului, Ziua Internațională a lui Marconi este marcată an de an în sâmbăta cea mai apropiată de 25 aprilie, ziua de naștere a lui Guglielmo Giovanni Marconi, creatorul radioului. Dacă în 2023 se desfășoară pe 22 aprilie, în anii următori are loc astfel: 2024 - 27 aprilie, 2025 - 26 aprilie, 2026 - 25 aprilie. 


Transmisia fără fir a radioului a apărut grație muncii inovatoare a lui Guglielmo Marconi, inventator și inginer electrician italian. El este creditat cu inventarea sistemului telegrafului, legea lui Marconi și efectuarea primei transmisii wirewless peste mare.           

         

22 aprilie 2023: Ziua Internațională a lui Marconi

Marconi s-a născut în nobilime, în Bologna, Italia, ca fiu al lui Giuseppe Marconi și Annie Jameson. A studiat cu cei mai buni dascăli și petrecut majoritatea copilăriei călătorind cu mama sa și frații săi, și fiind fascinat de proiecte științifice. A avut profesori notabili în fizică, care l-au învățat bazele teoriilor nou apărute despre electricitate și l-au îndrumat către studiile lui Heinrich Hertz.


Acest lucru i-a stârnit pasiunea pentru ingineria electrică și, la începutul anilor 1890, a început să lucreze la ideea telegrafiei fără fir și a undelor radio, un concept cu totul nou în acea vreme. S-a mutat la Londra la vârsta de 21 de ani, unde a obținut primul patent pentru sistemul de comunicare bazat pe undele radio și a înființat Compania Marconi. 


Marconi a dezoltat, de asemeni, sistemul de comunicare fără fir peste marea deschisă și a trimis primul mesaj radio peste Atlantic. După câștigarea, în 1909, a Premiului Nobel pentru Fizică, Marconi și invenția sa a radioului au căpătat o uriașă popularitate. De asemeni, a lucrat la inovațiile timpurii ale tehnologiei microundelor până a murit, la vârsta de 63 de ani.


Ziua Internațională a lui Marconi a fost inițiată și găzduită de Clubul de amatori de radio din Cornish. 


21 aprilie: Ziua Internațională a Cânepei


Lucruri interesante despre Marconi și radio


- Operatorii radio de pe Titanic au fost angajați de compania lui Marconi și au folosit echipamentul său pentru  a salva aproximativ 700 de oameni.


- Termenul englez "broadcasting" (radiodifuzare) provine din agricultură și are definiția de "împrăștiere pe larg a semnitelor".


- Marconi a fost strănepotul fondatorului companiei Jameson Irish Whiskey, John Jameson. 


22 aprilie: Ziua Câinelui Beagle

22 aprilie 2023: Ziua Internațională a lui Marconi 22 aprilie 2023: Ziua Internațională a lui Marconi Reviewed by Diana Popescu on aprilie 21, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.