28 aprilie: Ziua Ceasului Biologic

 Ziua Ceasului Biologic este sărbătorită în fiecare an pe 28 aprilie în scopul creșterii conștientizării ritmului circadian și impactului său asupra ciclului nostru somn-veghe, sistemului organic și stării noastre generale.


Somnul segmentat a fost practicat în vremurile medievale, înainte ca invenția becului electric să ne reducă somnul la circa șase ore. Ceasul biologic este legat de ritmul circadian, un ciclu de 24 de ore, parte a ceasului nostru intern, care indeplneste funcțiunile și procesele noastre esențiale, precum regularizarea ciclului somn-veghe.                     


28 aprilie: Ziua Ceasului Biologic

Ritmurile circadiene sunt conectate la un ceas central localizat în creier, care trimite semnale pentru a regulariza activitatea din tot corpul. Ceasul central este influențat de factori de mediu înconjurător, permițând ritmurilor circadiene să lucreze bazându-se pe ciclul de noapte și zi.


Somnul este, într-o foarte mare măsură, o parte a procesului natural, la fel ca și hrănirea și respirația. Odată cu schimbările care au avut loc în civilizația umană, s-au schimbat și tiparele de somn, sub impactul transformărilor culturale, migrației și avansurilor tehnologice. Există foarte puține mărturii despre modul cum somnul era limitat oamenilor timpurii. Oricum, prin studierea unor grupuri de vânători din Tanzania, Bolivia și Namibia, cercetătorii au descoperit că oamenii primitivi dormeau numai circa 6,25 de ore zilnic și se trezeau arareori noaptea. Acest model de somn s-a schimbat când oamenii au migrat în Europa, unde au experimentat nopți mai lungi, ceea ce a dus la o odihnă fragmentată, segmentată.


27 aprilie: Ziua Mondială a Design-ului


Cele mai vechi referințe la tipul de somn segmentat au apărut în "Odiseea" lui Homer, datând aproximativ din 725-675 î.Hr., iar această practică a continuat până în Renaștere. În decursul perioadei dintre primul și al doilea somn, oamenii socializau în liniște, se rugau, făceau treburi, își vizitau prietenii și făceau dragoste. Acest tip de somn a fost cel mai mult respectat de-a lungul Evului Mediu Târziu și al Renașterii. Oricum, toate acestea s-au preschimbat în secolul al XIX-lea, la vârful revoluției industriale. În 1839, Thomas Edison a inventat becul electric incandescent care a condus la ore de lucru mai multe și a pus capăt somnului segmentat. 


Oamenii de afaceri, și nu numai ei, au început să priotirizeze munca și productivitatea în dauna odihnei de noapte. Această creștere a numărului orelor de muncă a provocat proteste, mișcări muncitorești, precum cea care a cerut munca zilnică de opt ore. În 1926, Ford a adoptat lucrul de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, care a devenit repede regulă pentru afaceri de pretutindeni. 


În zilele noastre, oamenii au reînceput să respecte somnul datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate și a impactului asupra productivității. 


28 aprilie: Ziua Oprește Risipa de Mâncare

28 aprilie: Ziua Ceasului Biologic 28 aprilie: Ziua Ceasului Biologic Reviewed by Diana Popescu on aprilie 27, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.