Calul: Simbol și semnificație

 În tradiția simbolică, calul este o întruchipare a puterii și vitalității pe un plan mai înalt de cât cel al bivolului. Încă din picturi din peșteri din epoca neolitică, caii și vitele din sălbăticie au fost subiecte importante, aceste două tipuri de animale formând o dualitate fundamentală pentru pictorii preistorici. 


Caii au fost îmblânziți abia după mii de ani mai târziu, în Europa Estică și Asia Centrală, iar călărețîi nomazi i-au asaltat curând pe oamenii stabiliți în regiunea mediteraneeană. Din cauza aspectului straniu al animalului, acesta a fost frecvent asociat cu lumea celor morți și sacrificat la funeralii. Oricum, apoi, grație vitezei și vitalității lor, caii au ajuns să simbolizeze soarele și să fie reprezentați ca purtând care (ale lui Apollo, Mithras sau Ilie) prin ceruri.      

            

Calul: Simbol și semnificație

Preluarea sa simbolică a rămas ambiguă, așa cum se poate vedea de la calul alb strălucitor al lui "Hristos triumfător", pe de o parte, la caii "călăreților apocalipsei", pe de altă parte. 


Părinții timpurii ai bisericii au considerat animalul ca fiind trufaș și lasciv (se spunea că necheza pofticios la vederea unei femei). Cu toate astea, a apărut că o imagine a victoriei (de exemplu, cea a mucenicilor asupra vieții lumești). Aspectul său pozitiv a fost anticipat în antichitatea clasică de calul înaripat Pegas. 


În basme, caii sunt creaturi profetice cu puteri magice, exprimându-se cu voci umane și dându-le sfaturi celor încredințați în grija lor. 


Călăreți sfinți îi includ pe Sfântul Hubert, Sfântul Eustache, Sfântul Martin și Sfântul Gheorghe.


În descrieri ale răstignirii, romanii au fost înfățișați pe cai ale căror capete, întorcându-și privirea de la Hristos, simboliza necredința călăreților lor. 


Cranii de cai amplasate pe acoperișurile caselor erau presupuse a apăra față de ghinion. Sacrificii germanice ale cailor, urmate de mâncarea cărnii lor, au condus după creștinizarea Europei la tabuul care este încă atașat de consumul de carne de cal în multe culturi.


În simbolismul analitic, calul este o creatură nobilă și inteligentă, dar care poate fi cu ușurință neliniștită sau înfricoșată.

 

Porcul mistreț: Simbol și semnificație


Calul: Simbol și semnificație Calul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 03, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.