Urechea: Simbol și semnificație

 Urechea constitue o parte a corpului surprinzător de importanăt din punct de vedere al simbolismului. Hildegard din Bingen spunea, "Ceea ce urechea aude cutremură interiorul unei persoane". 


Începând cu antichitatea, urechea a fost considerată un sălaș al memoriei. În arta plastică medievală a Bunei Vestiri a fost înfățișată frecvent în mod naiv prin pătrunderea porumbelului, reprezentând Sfântul Duh, în urechea Fecioarei Maria.      

                                   

Urechea: Simbol și semnificație

Din cauza asemănării dintre urechea umană externă și cochilia spiralată a melcului s-a ajus să se asocieze simbolic urechea, melcul și nașterea (urechea aducând cu ieșirea melcului din cochilia sa). Se spunea că unii zei și semizei se născuseră din urechea mamelor lor. 


Urechea din vise | Interpretare şi semnificaţie vise


Lobii urechii au fost găuriți în multe civilizații, astfel încât cuie, inele, cercei  din lemn, jad, aur și alte materiale să poată fi purtate în aceștia. Din acest motiv, lobi ai urechii pendulanți au ajuns să fie un simbol al nobleții și meritului. 


Incașii de un rang înalt erau numiți "orejones" (cu "urechi mari") de către conchistadori.


Pe de altă parte, în Europa, urechile de măgar ale regelui Midas au fost un subiect al ridiculizării.


Sălbaticii din părți îndepărtate ale lumii au fost menționați ca având urechi atât de lungi încât le puteau înfășură în jurul trupurilor lor, asemeni unor cape. 


În vorbirea comună se face referință la oameni care "își ciulesc urechile" aidoma câinilor și pisicilor. O persoană care se adaptează mereu unor noi conjuncturi se zice "își pune urechea la pământ". 


Superstiții despre țiuitul din urechi


Urechea: Simbol și semnificație Urechea: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 19, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.