3 iulie: Ziua Nesupunerii

 Dacă nu-ți place să joci după regulile altora, atunci Ziua Nesupunerii, celebrată în fiecare an pe 3 iulie, este una pe care nu o poți rata, întrucât te încurajează să fii subversiv într-un fel sau altul. Subversiunea a fost populară în decursul timpului. De fapt, fiecare roată a istoriei a fost adeseori pusă în mișcare de evenimente subversire de anumite tipuri. 


În esență, Ziua Nesupunerii este focalizată pe proteste neviolente ținând de anumite chestiuni, cauze sau legi care au fost percepute ca nedrepte, și nu spre obiective anarhiste ori de încurajare, de exemplu, a nesupunerii copiilor față de părinți. Adevăratul spirit al zilei constă în încercarea de a se face ceva diferit, a lua poziție pentru tine sau pentru altcineva, mai ales în privința constrângerii de reguli ori structuri ilogice, fără sens.                       


3 iulie: Ziua Nesupunerii

Printre numeroasele evenimente prin care nesupunerea a dus la schimbări bune în lume pot fi menționate mișcarea pentru drepturile civile din America în anii 1950-1960, lupta pentru libertate, eliberarea Indiei de stăpânirea Imperiului Britanic, forme nonviolente de protest față de opresiune, un lucru care s-a petrecut poate și cu prilejul "revoluției" din 1989 din România. 


Pe de altă parte, supunerea față de alții a fost și este implementată în fiecare ființă umană, începând de la naștere. Tuturor ni s-a spus să ne supunem mai întâi părinților, apoi învățătorilor, profesorilor, și altor oameni din poziții de autoritate din instituții sau de la serviciu. Și, cu toate că nici un om nu poate fi asemeni unei insule, nici unul nu poate fi aidoma unui robot ascultător, supus, având cu toții insuflatăîn sufletele noastre năzuința către libertate și semnificația propriei noastre ființe. 


2 iulie: Ziua Mondială a Jurnaliștilor Sportivi


Repere din istoria Zilei Nesupunerii


- 441 î.Hr.: Sofocle scrie "Antigona", o piesă de teatru printre primele care evidențiază tema nesupunerii civile.


- 1819: Poemul lui Percy Bysshe Shelley, "Masca anarhiei", face valuri în societate cu subiectul său despre nesupunerea civilă. 


- 1849: Henry David Thoreau devine binecunoscut pentru eseul său despe "rezistență față de guvernul civil". 


- 1930: Ghandi face nesupunerea civilă ca un trend pașnic în obținerea independenței față de Marea Britanie. 


- Anii 1950: Martin Luther King este o personalitate cheie în începerea mișcărilor pentru drepturi civile din SUA. 


3 iulie: Ziua Internațională Colorează o Piatră


3 iulie: Ziua Nesupunerii 3 iulie: Ziua Nesupunerii Reviewed by Diana Popescu on iulie 02, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.