Menhirul: Simbol și semnificație

 Menhirul, blocul înalt de piatră (în limba bretonă din "men" adică "înalt", și "hit", cu semnificația de "piatră") se aseamănă cu un obelisc dar, spre deosebire de acesta, are o suprafață grosolană, necioplită. 


Practica, preponderentă în Europa de nord-vest începând cu neoliticul, de a se construi structuri din piatră asamblate fără o mare precizie, necizelat, adeseori blocuri monumentale, a fost în mod sigur asociată cu rezistență în timp a pietrei.     

                        

Menhirul: Simbol și semnificație

Structuri megalitice, aparent motivate religios, au fost inițial și cel mai mult de tip funerar, precum dolmenele (cu înțelesul literal de "mese din piatră") din Marea Britanie sau Hunengriiber ("monumente ale giganților") din nordul Germaniei. Ele erau probabil intenționate să asigure oamenii că vor continua să beneficieze de prezența preoților și eroilor decedați. 


În proximitatea dolmenelor se află frecvent menhire al căror scop și simbolism sunt subiecte de controverse. Menhirele, considerate de unii a fi monumente falice cu menirea de a aduce o fertilitate de durată sunt văzute de etnologi ca fiind mai degrabă "așezăminte ale sufletului", în oricare spiritele celor înmormântați în dolmenuri apropiate pot veghea asupra pământului înconjurător. 


Peștera: Simbol și semnificație


Alte posibile explicații interpretează menhirul ca un marcator evident pentru un "loc sacru" sau o axă a lumii (Axis Mundi). Structuri mari din piatră, de exemplu monumente funerare, sunt numite uneori menhire, chiar dacă nu au o conexiune demonstrabilă cu tradiția megalitică. În apropiere de Carnac (în Morbihan, Marea Britanie) sunt câmpuri întregi conținând aliniamente de megaliți, aparent mai puțin regulați ca formă și poziționați decât menhirele autentice, despre care se crede că au fost amplasați corespunzător cu puncte fixe astronomice la orizont (precum în cazul Stonehenge). 


Este posibil ca menhirele să fi servit pentru comemorarea de procesiuni spre locuri sacre (morminte megalitice ale unor personaje importante) care ar fi fost parte a unui sistem de simboluri religioase uitate în prezent. 


Fortăreața: Simbol și semnificație


Menhirul: Simbol și semnificație Menhirul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 10, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.