Rața: Simbol și semnificație

 O pasăre acvatică și domesticită, rața are o importanță simbolică mai mică decât gâsca. Rațele din sălbăticiei au fost mai întâi vânate, apoi domesticite (în Egipt, în anii 1500 î.Hr.) și au fost reprezentate frecvent în arta plastică. Contextele în care au fost portretizate astfel sugerează aluzii erotice a căror natură precisă nu mai poate fi determinată. Găsim ceva similar în arta elenistică, în care apar alături de Eros (Cupidon) sau sunt înfățișate fete împreună cu rațe.


În Galia, rața a fost un animal sacru pentru poporul Sequani și zeița sa Sequana (zeificarea Senei).    


Rața: Simbol și semnificație

În China, cuvântul pentru rață (ya) a fost un tabu în multe regiuni întrucât însemna, totodată, "organul reproducător masculin" sau "homose_ual". 


O "sectă a ouălui raței" se spune că a impus un regim vegetarian strict (incluzând ouăle de rață) membrilor săi, dar a fost scoasă în afară legii din cauza presupusei depravări din aceasta. 


Rața a atras atenția lui Hohberg, autorul baroc al versurilor emblematice: 


"Așa cum sub apă, adeseori, rațele se cufundă, / Dar se ridică din nou cu totul sănătoase, în viață, / Păcătosul poate alege, din nefericire, un mormânt apos, / Unde nu este prezent pentru Dumnezeu, pentru a-și salva viața și sufletul". 


În Asia orientală, atractiva rață mandarină (yuanyang) are conotații pozitive: trăiește întotdeauna în perechi și simbolizează o bunăcăsătorie. Figurine portretizând aceste rațe sunt daruri populare date cuplurilor proaspăt căsătorite, și imagini similare împodobesc paturile și perdelele paturilor nupțiale. 


Gâsca: Simbol și semnificație


Rața: Simbol și semnificație Rața: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 19, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.