16 august 2023: Ziua Mondială a Caligrafiei

 Ziua Mondială a Caligrafiei, sărbătorită anual în a doua miercuri din august, are scopul de a ne reaminti de importanța scrisului de mână, uitat pe nedrept în prezent din cauza copleșitoarei creșteri de informații tipărite și digitale. Ziua a fost fondată de "Manuscript Pen Company" și țintește, în plus, să ne atragă atenția că scrisul de mână este o abilitate, o oportunitate suplimentară de a proclama lumii unicitatea fiecărei persoane. 


Dacă în 2023, Ziua Mondială a Caligrafiei are loc pe 16 august, în anii următori se desfășoară astfel: 2024 - 14 august, 2015 - 13 august, 2026 - 12 august.                           


16 august 2023: Ziua Mondială a Caligrafiei

În Asia estică, prima menționare a caligrafiei a apărut în China, în anii 2.000 î.Hr. Aici s-a dezvoltat un tip important de pictură, nu numai pentru o scriere frumoasă. Odată cu invenția hârtiei din China, s-a înregistrat o dezvoltare rapidă a scrisului și caligrafiei.


Arta scrierii elegante a devenit o știință particulară căreia i s-a dedicat multă muncă și cercetare. În același timp, s-au format principalele stiluri chinezești de scris. În Europa, caligrafia s-a bazat pe scrierea "greco-romană". "Alfabetul etrusc" a fost cel dintâi, dar scrierea etruscă a fost de neînțeles chiar și pentru romani. Inițial, aceștia au folosit un alfabet constituit numai din literele mari. Mai târziu, alfabetul latin a început să evolueze în Italia modernă.


Arta caligrafiei combină tradiții străvechi, ce s-au dezvoltat mii de ani în diferite culturi. În zilele noastre, sunt multe varietăți ale acestei arte de scriere: europeană, asiatică, chinezescă, japoneză, islamică, etc.


15 august: Ziua Mondială a Măreției


Lucruri interesante despre caligrafie


- Cuvântul "caligrafie" derivă din doi termeni grecești: "Kallos", însemnând "frumusețe", și "Graphein", semnificând "a scrie". 


- Caligrafii timpurii din estul Asiei foloseau o pensulă caligrafică al cărui corp era făcut din bambus și cu fire de păr provenite de la animale sau chiar oameni.


- Caligrafii târzii, din secolul al XIX-lea, au creat faimoasele tocuri cu peniță.


- Lucrătorii din publicitate din secolul al XIX-lea s-au orientat spre caligrafie și foi de tipar speciale. Caracterele lor de litere au fost apoi la baza "fonturilor" calculatoarelor. 


16 august: Ziua Anului Nou Parsi


16 august 2023: Ziua Mondială a Caligrafiei 16 august 2023: Ziua Mondială a Caligrafiei Reviewed by Diana Popescu on august 15, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.