Mama: Simbol și semnificație

 Mama, marele simbol al împământenirii și protecției, este asociată în orice context cu transmiterea vieții către o ființă individuală. Această asociere este independentă de ordinea socială dominantă, așa cum a apărut în societăți patriarhale sau matriarhale. 


Potrivit lui E. Aeppli ("Der Traum und seine Deutung"), "experiența propriei noastre mame este imensă și de lungă durata, odată cu începutul vieții noastre; aceasta ne umple copilăria. Figura acestei femei (de care aparținem mai mult decât de orice altă femeie) ne acompaniază în toate zilele existenței. Deși separați corporal de ea, suntem nutriți vreme de ani de aceasta prin eforturile sale, devotamentul său". 

                   

Mama: Simbol și semnificație

Când mama, într-un fel sau altul, nu permite tăierea "cordonului ombilical", nu îi îngăduie copilului său să se dezvolte independent de ea, iar pericolul simțit subconștient de copil retrage mult din adorația pentru ea și aceasta apare ca un personaj negativ, ceea ce Erich Neumann numea "mama teribilă". In această situație, Aeppli recomandă examinarea grijulie a relației cuiva cu părinții săi. 


Carl Gustav Jung înțelegea arhetipul matern într-o gamă foarte largă, și îl afla la bunică, doică, sau dădacă, precum și în însăși mama unei persoane. Mama este, spunea Jung, "în cel mai înalt sau figurativ sens, zeița, în special Maica Domnului, Virgo, Sophia și, prin extensie, biserica, universitatea, orașul, țara, cerurile, marea, orice apă închisă; materia, lumea subpământeana; într-un sens mai îngust, locul procreării și nașterii, câmpul, grădina, stânca, peștera, copacul, primăvara; în cel mai îngust sens, pântecele și orice formă goală pe dinăuntru, cuptorul, oala; ca animal, vaca, animalul de ajutor în general". 


Asocierea esențială a mamei este, oricum, cu "înțelepciunea de dincolo de cunoaștere, bunăvoința, adăpostirea, susținerea; dăruirea de fertilitate, creștere, hrană; locul transformării și renașterii magice; tot ce este secret sau ascuns". 


Buna Vestire în pictură - Simbol și semnificație


Trăsătura negativă a arhetipului matern este exprimată în vrăjitoare, succubus, șarpe, mormânt, abis. Imagini materne negative se află, de exemplu, în vise în care mama se înfățișează ca "o forță egoistă, primitivă; nu lasă nimic de la ea, este întotdeauna foarte exigentă; ea înglobează ceea ce amenință fiul din interiorul bărbatului și alienarea fiicei mamei până târziu în viață" (Aeppli). 


Sarcina unui individ este să se detașeze de arhetipul matern (conținutul psihic primar, colectiv, comun din toată experiența umanității), de imaginea personală a individului despre mama sa". "Fiecare mișcare a visului cu mama cât mai arhetipală ne eliberează de legăturile cu propriile noastre mame, legături care, în cele din urmă, nu sunt cu adevărat parte a lor, nu aparțin lor. În acest fel, când învățăm să facem această diferențiere, complexul matern este dizolvat și ajungem la o relație firească cu mama noastră reală" (Aeppli). 


În simbolism, luna sau pământul sunt frecvent asociate cu imaginea mamei, precum Fecioara Maria, Maica Domnului. Virginitatea Mariei, un paradox când este gândit în termeni pur raționali, este subiectul credinței pentru cei mai mulți creștini, unul insondabil în termeni ai naturii, științei ori experienței umane. 


Mama din vise | Interpretarea şi semnificaţia viselor


Mama: Simbol și semnificație Mama: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 15, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.