Buna Vestire în pictură - Simbol și semnificație

 Pictura lui Leonardo da Vinci "Buna Vestire" cuprinde numeroase din cele mai comune și mai încărcate simbolic motive al binecunoscutei povești biblice. Maria este vizitată de un înger pe când stă așezată într-o grădină împrejmuită cu un zid, în fața unui palat renascentist, evocând "hortus conclusus" (grădina îngrădită) care face aluzie la puritatea sa.     

                   

Buna Vestire în pictură - Simbol și semnificație
Buna Vestire a lui Leonardo da Vinci

În tradiția creștină, Buna Vestire descrie momentul când îngerul Gabriel (Gavriil) i s-a înfățișat Mariei  și i-a spus că va deveni mama lui Iisus Hristos. În pictura lui Leonardo da Vinci, îngerul are aripi puternice, solide, probabil bazate pe studiul unei păsări de pradă, și pare să sugereze o mare vigoare corporală. Maria este luată prin surprindere, părând să arate o combinație de neliniște și reflecție la apariția îngerului.


Buna Vestire este un moment important în Noul Testament, întrucât este marcat de adevărată încarnare a lui Iisus Hristos, vremea când a fost conceput Iisus și în care Fiul lui Dumnezeu a devenit copilul Mariei. În Biblie, Buna Vestire este narată în Luca 1:26-38 :


"Maria a zis îngerului: „Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu ştiu de bărbat?”

Îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfânt Se va coborî peste tine, şi puterea Celui Preaînalt te va umbri. De aceea, Sfântul care Se va naşte din tine va fi chemat Fiul lui Dumnezeu.


Iată că Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea un fiu la bătrâneţe; şi ea, căreia i se zicea stearpă, este acum în a şasea lună.

Căci niciun cuvânt de la Dumnezeu nu este lipsit de putere.


Maria a zis: „Iată, roaba Domnului; facă-mi-se după cuvintele tale!” Şi îngerul a plecat de la ea."


Buna Vestire a devenit un subiect preferat al artiștilor din întreaga Europa pe măsură ce venerarea Maicii Domnului a crescut în cadrul bisericii. Există atât de multe detalii bogate în picturile Bunei Vestiri, iar descrierea fiecărui pictor este diferită. Cu toate astea, sunt câteva tradiții stabilite în artă plastică ce pot ajuta la lămurirea acestui subiect.


Primăvara


Se consideră că încarnarea lui Hristos a avut loc în momentul Bunei Vestiri, adică cu nouă luni înainte de nașterea Sa. De aceea, în calendarul religios, sărbătoarea Bunei Vestiri este marcată pe 25 martie. Din acest motiv, mulți artiști au arătat scena într-un decor primăvăratic. Unii pictori, precum Fra Angelico, au ales să evidențieze acest anotimp prin prezența de numeroase flori dintr-o grădină.  

  

Buna Vestire în pictură - Simbol și semnificație
Buna Vestire a lui Fra Angelico

Au devenit populare și alternative ale grădinii. Motivul florii într-o glastră a devenit foarte utilizat, o tradiție care s-a dezvoltat într-un crin, ce a ajuns să fie simbolul puritățîi Fecioarei Maria. Uneori, crinul este ținut în mâna lui Gabriel, iar în alte cazuri apare într-o vază.


Porumbelul


Un element comun în picturile Bunei Vestiri este un porumbel, reprezentând Sfântul Duh, simbol al lui Dumnezeu ca activ spiritual în lume. Imaginea apare în cuvintele lui Ioan Botezătorul, "Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel şi oprindu-Se peste El." (Ioan 1:32).


Porumbelul este frecvent arătat coborând pe o rază de lumină, indicând natura inefabilă a Sfântului Duh și, în același timp, sensul unei mișcări sau treceri, cu raza de lumină atingând capul Mariei sau pieptul său în momentul încarnării.                     

Buna Vestire în pictură - Simbol și semnificație
Buna Vestire a lui Rogier van der Weyden

O tradiție fascinantă care s-a dezvoltat în arta timpurie olandeză a fost de a se înfățișa raza de lumină intrând în scenă printr-o fereastră, precum în pictura lui Rogier van der Weyden. Această a fost o cale de a se face aluzie la ideea miracolului concepției Mariei, prin compararea intrării Sfântului Duh prin trupul Fecioarei cu trecerea luminii prin sticlă. 


Starețului francez Bernard of Clairvaux  i-a plăcut miracolul razei de soare printr-o fereastră: "Așa cum strălucirea soarelui umple și penetrează sticla unei ferestre fără a-i face pagube, și îi străpunge forma sa solidă cu subtilitate imperceptibilă, fără a o răni când intră sau a o distruge când apare, la fel cuvântul lui Dumnezeu, splendoarea Tatălui, a intrat în camera virginei și apoi a ieșit din pântecul închis". 


Poziția Mariei


Postura Mariei este un detaliu pe care mulți pictori au avut mare grijă cum să-l înfățișeze deoarece le dădea oportunitatea de a explora reacția psihologică a Mariei față de prezența lui Gabriel. 


Predicatori italieni, ca vestitul Fra Roberto Caracciolo din Lecce, au făcut analize detaliate ale mărturiei Sfântului Luca, ajungând până la a indica o serie de cinci stări spirituale și mentale prin care a trecut Maria la primirea mesajului lui Gabriel. Conform lui Fra Roberto, acestea ar fi fost, în ordine: neliniște, reflecție, cercetare, supunere și merit. 


Luând în considerare aceste categorii, este posibil să interpretăm diferitele posturi ale Mariei ca exprimând una din aceste stări mentale.              


Buna Vestire în pictură - Simbol și semnificație
Buna Vestire a lui Sandro Botticelli

De exemplu, în pictura "Bună Vestire Cestello" a lui Sandro Botticelli, poziția Mariei este interpretată potrivit primei sale reacții, "conturbatio" ori "neliniște", o expresie de alarmare la apariția îngerului. 


Pe de altă parte, în viziunea lui Fra Angelico, reacția Mariei poate fi văzută ca "humiliatio" sau "supunere", supunându-se mesajului lui Gabriel înălțându-și ochii către cer și aducându-și brațele pe piept sub forma unei cruci. 


Bună Vestire - Tradiții, obiceiuri, superstiții

Buna Vestire în pictură - Simbol și semnificație Buna Vestire în pictură - Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on martie 25, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.