Pasărea Phoenix: Simbol și semnificație

 Pasărea Phoenix este una asemeni stârcului, de o importanță simbolică considerabilă, asociată pe larg cu nemurirea și învierea. Numele său provine din cuvântul grecesc pentru culoarea roșie a focului, întrucât se spunea că se înălța perpetuu din propria sa cenușă după ce era mistuită de un foc purificator. 


La originea lui Phoenix a fost pasărea egipteană sacră Benu sau Bynw, despre care se zicea că a fost prima creatură care se înălțase de pe un deal, ce luase ființă după mâlul primordial. Benu a fost respectată în Heliopolis ca o manifestare a zeului soare; se credea că apărea numai câte o dată la fiecare 500 de ani.           

                                  

Pasărea Phoenix: Simbol și semnificație

Mitologii din antichitatea clasică au venit cu noi detalii... Pasărea Phoenix mânca numai rouă, zbura pe alte meleaguri pentru a aduna ierburi aromate pe care le aducea în Helipolis, le punea pe un altar, le aprindea și ardea în flacăra lor uriașă, pentru a reînvia după trei zile. 


În versiuni mai târzii ale legendei, se credea că pasărea avea un penaj auriu ori multicolor.


În Roma antică, Phoenix a ajuns să simbolizeze vitalitatea mereu renăscândă a imperiului și, din acest motiv, a apărut pe monede și în mozaicuri în perioada imperială. 


În mod logic, în iconografia creștină, pasărea a fost văzută tipic ca un simbol al sufletului nemuritor și al învierii lui Hristos. În textul Physiologus (secolul al II-lea după Hristos) se scrie: "Dacă i se dăruiește chiar și unei creaturi neraționale (Phoenix), care nu-l știe pe Creatorul tuturor lucrurilor, să fie ridicată din moarte, de ce nu ar fi ridicat la fel cel care-l preamărește pe Dumnezeu și îi ascultă poruncile?"


Simbolurile animalelor în Feng Shui


De asemeni, în imagini creștine, pasărea Phoenix apare frecvent ca un echivalent al pelicanului. Pentru alchimiști, ea simboliza distrugerea și reformarea "materia prima" în procesul de creare din aceasta a pietrei filosofale. 


În imagistica chinezească antică, echivalentul lui Phoenix era fabuloasă pasăre "enghuang" în care Yin și Yang erau unite într-o totalitate ce transceda dualitatea lor. Enghuang a devenit astfel un puternic simbol al uniunii conjugale. 


Într-o legendă ebraică, Phoenix este numită "Mileham", iar imortalitatea sa este explicată precum urmează" Când Eva a păcătuit mâncând fructul pomului cunoașterii, a devenit invidioasă față de starea fără de păcat a altor creaturi ale pământului; le-a ademenit, una câte una, să mănânce din fructul interzis. Numai pasărea Mileham a refuzat asta și, ca recompensă, Dumnezeu i-a poruncit îngerului morții ca această creatură supusă să fie pentru totdeauna cruțată. Lui Mileham i s-a dat un oraș îngrădit de ziduri, în care putea trăi nederanjată de nimic o mie de ani". O mie de ani ar fi trăit pasărea, iar când această perioadă se sfarsea, în cuibul său izbucnea un foc care o nimicea!


Pasărea Phoenix: Simbol, legendă şi mit


Pasărea Phoenix: Simbol și semnificație Pasărea Phoenix: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 14, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.