Uroborus: Simbol și semnificație (II)

 Uroborus sau Ouroborus este reprezentat ca un șarpe mușcându-și coada sau înghițindu-și propria coada. Această imagine simbolică, întâlnită într-o varietate de culturi, prezintă în formă animală cercul ca o întruchipare a "eternei reîntoarceri", și sugerează că, întră-adevăr, în fiecare sfârșit există un nou început, intr-un ciclu de repetiții nesfârșit.


Împreună cu asocierile simbolizând deja prezența în șarpe a "reîntineririi constante", "închiderea cercului" prin trupul său, oferă o metaforă expresivă pentru repetiția ciclică, pentru continuele sfârșituri și restaurări ale lumii, pentru moarte și renaștere și, prin extensie, pentru eternitate (asemeni unui simplu cerc).       

       

Uroborus: Simbol și semnificație (II)

În simbolismul alchimiei, Uroborus reprezintă un proces ciclic, închis, în care fierberea, evaporarea, răcirea și condensarea lichidului ajută la rafinarea, purificarea substanțelor. În acesta, singurul șarpe este înlocuit de doi șerpi, mușcându-și unul altuia coada, cel de sus fiind, de fapt, un dragon înnaripat (un simbol al volatilității). 


Ouroboros, șarpele ce-și mănâncă coadă: Simbol și semnificație (I)


Uroborus: Simbol și semnificație (II) Uroborus: Simbol și semnificație (II) Reviewed by Diana Popescu on august 22, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.