Fântâna: Simbol și semnificație

 Fântânile sunt tradițional puțuri ducând către lumea subpământeană precum în basmul "Fântâna fermecată" ("Frau Holle") a fraților Grimm sau în "apele adâncului", cu puteri secrete. 


Orășenii din prezent își pot imagina cu greu importanța unei fântâni ca sursă de apă potabilă în comunitățile de la țară. 


În Islam, o fântână din cărămizi pătrată este o imagine a paradisului.                

        

Fântâna: Simbol și semnificație

Există reprezentări din creștinismul timpuriu a fântânii din grădina Edenului, din care originează cele patru râuri ale sale. Aici iese la lumină apa, elementul dătător de viață, ce este asociată simbolic cu botezul și cu apa însângerată curgând din rana laterală a lui Hristos. 


Credința în puterile vindecătoare ale apei din pământ provine din culturi străvechi, preistorice. Creștinii au preluat degrabă astfel de tradiții și au încurajat pelerinaje la râuri și surse de apă legendare. Ele au fost corelate cu Fecioara Maria și îndeosebi cu lecuirea afecțiunilor ochilor printr-o asociere între ochi ca oglindă a sufletului și suprafața apei ca o oglindă. 


În domeniul secular există legende despre "o fântână a tinereții". 


Printre mayașii din Yucatan, puțurile fântânilor trecând prin calcar (Tzenote) erau locuri sfinte folosite pentru sacrificii. 


Așa cum a recunoscut psihologia analitică, fântânile apar adeseori în basme și vise ca instrumente de penetrare în lumea necunoscută a subconștientului, a ceea ce este ascuns în viață cotidiană; inaccesibilele puțuri sunt corelate cu noțiunile simbolice ale băii de purificare, băutul din sursele vieții și potolirea setei noastre pentru o cunoaștere mai înaltă. O imagine opusă este cea din cartea Apocalipsei 9:1-3 : "Îngerul al cincilea a sunat din trâmbiţă. Şi am văzut o stea care căzuse din cer pe pământ. I s-a dat cheia fântânii adâncului a deschis fântâna adâncului. Din fântână s-a ridicat un fum ca fumul unui cuptor mare. Şi soarele şi văzduhul s-au întunecat de fumul fântânii. Din fum au ieşit nişte lăcuste pe pământ. Şi li s-a dat o putere ca puterea pe care o au scorpiile pământului". În această fântână diavolul, înfrânt, a fost întemnițat pentru o mie de ani. 


În străvechea literatură chinezească, fântâna este asociată erotic cu "Banchetul Plăcerii al Iubiților Celești" din a șaptea zi a celei de-a șaptea luni lunare. 


Legenda fântânii tinereții

Fântâna: Simbol și semnificație Fântâna: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 12, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.