Legenda fântânii tinereții

Cine nu și-ar dori să fie mereu tânăr și să aibă o viață fără de moarte? De mii de ani, legenda fântânii tinereții bântuie omenirea, întreținută de năzuința de a scăpa de bătrânețe și a fi "forever young".

Mark Twain spunea că "viața ar fi infinit mai frumoasă dacă ne-am naște la 80 de ani, și ne-am apropia treptat de cea de 18 ani". Homer declara că bătrânețea este "dezgustătoare", iar William Shakespeare o vedea drept "o iarnă hidoasă". Personajul Dorian Gray al lui Oscar Wilde își menținea tinerețea, în pofida păcatelor sale, îmbătrânind numai într-o pictură tot mai înspăimântătoare a lui.

O fântână conținând o apă cu puteri magice, de pe meleagurile Macrobianilor, ce mărea longevitatea, a fost menționată de istoricul grec Herodot încă din secolul al V-lea î.Hr. Unii pretind că legenda fântânii tinereții își are originea în Orientul Mijlociu, de unde s-ar fi răspândit, de-a lungul secolelor, în diferite culturi ale lumii.
Legenda fântâna tinereții

Într-o poveste despre "apa vieții", Alexandru cel Mare, împreună cu servitorul său, a traversat Tărâmul întunecimii, în căutarea unui râu, și nu a unei fântâni, în stare să-l întinerească. Servitorul din această poveste este derivat, se pare, din legendele din Orientul Mijlociu despre Al-Khidr, un înțelept ce apare, de altfel, și în Coran. Datorită unor astfel de eresuri, fântâna tinereții a fost populară în arta gotică.

Flautistul din Hamelin între legendă şi realitate

În iconografia europeană, această temă a fost abordată adeseori, de exemplu într-o pictură lui Cranach, în care sunt înfățișați bătrâni, purtați chiar de alții, întrând într-un bazin în care se scaldă numeroși tineri, ce se alătură apoi, în straie luxoase, unei petreceri de curte regală.

Potrivit unei legende, Prester John, un rege ce domnea în secolul al XII-lea d.Hr., peste o țărișoară de pe undeva prin Asia, ar fi avut în posesie o fântână ce întreținea tinerețea.

Spaniolii ajunși în Cuba ar fi auzit de la nativii de acolo (Arawak) despre o fântână a tinereții aflată într-o zonă numită Bimini, pe insula Bionca, din golful Honduras.

În secolul al XVI-lea, legenda fântânii tinereții a devenit asociată cu biografia conchistadorului Juan Ponce de Leon, însărcinat cu descoperirea regiunii Bimini, ce a pretins că ar fi dat de ea.

Orașul St. Augustin din Florida, SUA, găzduiește așa-zisul Parc arheologic al fântânii tinereții, ca un tribut adus locului unde Ponce de Leon ar fi găsit-o, conform literaturii promoționale, deși nu există nici o dovadă istorică ori arheologică care să sprijine acest lucru. Atracția turistică de aici ai fost creată de Luella Day McConnel, o fostă doctoriță care, în 1904, a cumpărat în această zonă o proprietate de la un horticultor britanic. În jurul anului 1909, a început să facă reclamă "parcului" și să vândă bilete vizitatorilor, precum și cărți poștale și apă dintr-un puț săpat în anul 1875. Ea a pretins că a găsit în acest loc o cruce mare de piatră, ce ar fi fost așezată de însuși Ponce de Leon.

Turiștii care ajung aici gustă din apa sulfuroasă a fântânii, dar nu se transformă, totuși, peste noapte, în adolescenți!

Legenda lui Baphomet, idolul țap al cavalierilor templieri?
Legenda fântânii tinereții Legenda fântânii tinereții Reviewed by Diana Popescu on septembrie 04, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.