Planta aloe: Simbol, superstiții și beneficii pentru sănătate

Planta aloe, a cărei cea mai vestită specie este aloe vera, este un simbol al suferinței, remușcării, căinței, probabil din cauza gustului său amar. În limba arabă, numele ei este "saber", cu semnificația de "răbdare". 

Alături de smirnă și casia, era folosită pentru "uleiul de miruire / binecuvântare" și este menționată în Biblie, Psalmi, ca fiind utilizată pentru parfumarea veștmintelor. Se spune că a fost întrebuințată, potrivit unui obicei ebraic, pentru imbălsămarea trupului lui Hristos.

În Egiptul antic, aloe era văzut a fi de bun augur și având harul de a izgoni orice tip de influențe malefice. Cleopatra făcea apel la această plantă pentru a-și păstra frumusețea, iar Iosefina, soția lui Napoleon, o combina cu lapte pentru a-și întineri tenul.

Planta aloe este asociată în magie cu apa și luna. În numeroase tradiții africane se credea că dacă era atârnată desupra ușii de la intrare, aducea noroc și ii proteja pe cei din casă. Pe de altă parte, amplasată în bucătărie, era înzestrată cu capacitatea de a apăra față de accidente produse de foc.

Un ghiveci cu aloe așezat la locul de muncă are, în continuare, pentru unii, darul de a înlesni o promovare.

Aloe a fost apreciată vreme de secole pentru calitatea de a trata arsurile și rănile, fiind considerată a avea chiar proprietăți magice, în stare să vindece orice fel de boală.
Aloe: Simbol, superstiții și beneficii pentru sănătate

Potrivit unei superstiții chinezești, agățarea cu susul în jos a acesteia, deasupra intrării principale din locuință, era auspicioasă, mai cu seamă din punct de vedere financiar.

La Mecca, aloe era plasată peste morminte întrucât se credea că le insuflă celor morți răbdarea necesară pentru a aștepta ziua învierii.

Se zicea că avea efecte puternice în stoparea unor bârfe, a unor zvonuri răuvoitoare. Pentru a realiza asta, trebuia să mergi într-un cimitir și să aprinzi acolo o lumânare neagră. Sub lumina acesteia, scriai, de trei ori, pe un petic de hârtie, numele persoanei ale cărei vorbe rele voiai să le pui capăt. Ardeai apoi această hârtiuță la flacăra lumânării negre, cenușa rezultată  fiind pusă într-o sticlă conținând o mixtură obținută din aloe, piper negru și buruiana "bălegarul diavolului". Ritualul presupune și alte lucruri, dar nu vă mai plictisesc cu ele...

Ierburile chinezești și medicina alternativă

Aloe, mai cu seamă aloe vera, are multiple beneficii pentru sănătate, de la vindecarea rănilor și arsurilor ușoare, până la remedii de combatere a cancerului. Gelul său are proprietăți antibiotice, antiinflamatorii, digestive, hipoglicemice, nutriționale, grație unor antioxidanți bioactivi. Este întrebuințat pentru producerea unei game largi de cosmetice, pentru lecuirea degerăturilor, negilor, herpesului, psoriazisului.

Efectele sale medicale, interne, par să fie uimitoare, constând în stabilizarea zahărului din sânge, protejarea față de bolile rinichilor, cistitei urinare, reducerea durerilor artritice.

Gelul de aloe vera contribuie, de asemeni, la tratarea șocului hipotensiv și la micșoarea riscului de atacuri de inimă. Poate oxigena în mod evident sângele și îmbunătățește rezistența fizică.

Mai mult decât atât, unii pretind că ingerarea sa regulată poate mări durata de viață cu 10%!

Tarhonul în superstiții, medicină și bucătărie
Planta aloe: Simbol, superstiții și beneficii pentru sănătate Planta aloe: Simbol, superstiții și beneficii pentru sănătate Reviewed by Diana Popescu on septembrie 05, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.