Pisica: Simbol și semnificație (II)

 Pisica, un animal preferat în zilele noastre ca unul de companie și un exterminator feroce al șoarecilor și șobolanilor, are în tradiția simbolică o reputație predominant negativă.


A fost domesticită în Egipt în jurul anilor 2.000 î.Hr., din Nubian Felis sylvestris lybica. O pisică cu coada scurtă, numită "pisica de stuf", a fost cunoscută chiar și mai devreme, fiind menționată în "Cartea morților" ca retezând șarpele malefic Apepi.


Pisica domesticită a înlocuit curând zeitățile leonine. Zeița pisică Bast sau Bastet a fost o leoaică în vremurile timpurii. Pisicile au ajuns să fie frecvent mumificate și au apărut zeități feline, reprezentate cu un cap de pisică și un trup de femeie.  

                                

Pisica: Simbol și semnificație

În antichitatea târzie, pisicile au fost aduse din Egipt în Grecia și Roma, și au fost văzute ca atribute ale zeiței Diana. 


Pisicile negre, în particular, erau considerate ca având puteri magice. Chiar și cenușa lor, împrăștiată peste câmpurile unui fermier, se credea că alunga insectele și animalele dăunătoare. 


Pentru celți, pisicile simbolizau forțele răului și erau frecvent sacrificate de aceștia. Pe de altă parte, zeița nordică Freya era reprezentată într-un car tras de pisici. 


Ochii pisicii, ce păreau să se schimbe când lumina venea din unghiuri diferite, erau considerați înșelători, iar abilitatea sa de a vâna chiar și noaptea a dus la credința că era aliată cu puterile întunericului. 


A fost asociată cu lascivitatea și cruzimea și, mai presus de orice, a fost văzută ca familiară cu vrăjitoarele, despre care se spunea adeseori că incălecau motani negri pentru a fi duse la sabaturile lor. Chiar și în prezent, se crede că pisicile negre sunt cu ghinion.


Câinele: Simbol și semnificație


Un papirus umoristic, satiric din Egiptul antic portretiza o lume întoarsă "cu josul în sus", în care șoarecii, în caruri, duc război contra pisicilor aflate în fortificații, în mod asemănător cu ceea ce vedem în desenele animate "Tom și Jerry" de astăzi. 


Potrivit unor psihologi, pisica este un animal tipic feminin, o creatură a nopții, femeia fiind, se zice, mai adânc înrădăcinată în latura întunecată, intuitivă a vieții decât bărbatul, cu psihicul său mai simplu.


În tradiția heraldică, pisicile apar frecvent, cu asocieri care amintesc frecvent de ailurofobie (frică extremă și nemotivată de nimic față de pisici) pe care o aflăm pretutindeni. Pisicile sunt dificil de prins sau îngrădit, ceea ce semnifică libertatea. Pisica este neobosită și vicleană când își urmărește prada, virtuți specifice unui soldat. De aceea, șvabii elvețieni și burgundienii din vechime aveau pisici pe blazoanele lor, animale reprezentând în acest caz libertatea. 


Pisica, simbol și semnificație (I)

Pisica: Simbol și semnificație (II) Pisica: Simbol și semnificație (II) Reviewed by Diana Popescu on septembrie 30, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.