Yantra: Simbol și semnificație

 Yantra (în limba sanscrită, "instrument"), un ajutor în meditație sub forma grafică a unei diagrame lineare provenind din India Străveche, este un simbol respectat și în epoca modernă, constând din semne echilibrate geometric, organizate simetric în jurul unui singur centru.


Tantra este construită, de obicei, din succesiuni de triunghiuri, pătrate și cercuri inscripționate (pe pământ, hârtie, sau gravate în piatră ori metal), ce sunt semnificative pentru cei care sunt conștienți de anumite convenții, dar care pot fi, de asemeni, comunicate direct de subconștient prin structuri arhetipale ale psihicului.       

                                                   

Yantra: Simbol și semnificație

Cea mai cunoscută este yantra "Shri", compusă în principal din triunghiuri aranjate artistic, unele îndreptate cu un unghi în sus, altele, în jos, cu referire la dualitatea filosofică; acestea sunt incercuite de inele din frunze de lotus înlăuntrul unei structuri pătrate extinse. Se crede că această yantra facilitează meditația asupra unității care transcede polaritatea opozițiilor, conducând astfel către esența noastră de armonie. 


I Ching: Simbol și semnificație

Yantra: Simbol și semnificație Yantra: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 14, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.