15 septembrie: Ziua Mondială a Inginerilor

 Această zi mondială din 15 septembrie are anual țelul de apreciere a inginerilor și a contribuțiilor lor pentru societate. Inginerii sunt profesioniști care inventează, proiectează și construiesc sisteme, structuri și materiale complexe pentru a îndeplini obiective funcționale, menținându-și în minte aspecte practice, legale, de siguranță și cost. 


Cuvântul "inginer" provine din termenii latinești "ingeniare" ( cu semnificația de "a crea sau a genera") și "ingenium" (însemnând "istețime").     

                                  

15 septembrie: Ziua Mondială a Inginerilor

Invențiile lui Thomas Savery și James Watt au dus la fondarea ingineriei mecanice moderne. Dezvoltarea de mașini specializate, precum și mentenanța acestora, din decursul revoluției industriale, au determinat extinderea rapidă a ingineriei mecanice începând cu Marea Britanie. 


Domeniul ingineriei electrice a fost marcat de experimentele lui Alessandro Volta din secolul al XIX-lea. Alte contribuții majore la dezvoltarea disciplinei au fost experimentele lui Michael Faraday, Georg Ohm și ale altora, precum și invenția extraordinară a motorului electric în 1872. Acest domeniu al ingineriei a devenit, în cele din urmă, o profesie la finele secolului al XIX-lea. Ingineria electrică a clădit o rețea globală de telegraf electric, și cele dintâi instituții de energie electrică dedicate introducerii acestei discipline au fost înființate în Regatul Unit și în SUA. 


14 septembrie 2023: Ziua Ești OK?


Ingineria electronică a fost fondată spre sfârșitul secolului al XIX-lea prin lucrările lui James Maxwell și Heinrich Hertz. Invenția tubului de vacuum și cea a tranzistorilor au îmboldit pe mai departe electronica, ceea ce a condus, în cele din urmă, ca practicanții ingineriei electrice și electronice să-i depășească în prezent ca număr pe cei ai altor specialități de inginerie.


Ingineria chimică s-a dezvoltat, de asemeni, în secolul al XIX-lea, în timpul revoluției industriale. Odată cu mărirea necesității de producție chimică s-a ajuns la crearea unei noi industrii, ingineria chimică. 


15 septembrie: Ziua Greenpeace

15 septembrie: Ziua Mondială a Inginerilor 15 septembrie: Ziua Mondială a Inginerilor Reviewed by Diana Popescu on septembrie 14, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.