Plasa: Simbol și semnificație

 O reprezentare sculpturală a plasei (în limba greacă "agrenon") acoperea mai multe pietre în formă de ombilic. S-a presupus că avea rolul de a închide creaturi supranaturale care-și aleseseră drept sălaș ombilicul. 


Într-un mit grecesc, zeul focului și fierarul Hefaistos (la romani, Vulcan) își surprinde soția necredincioasă, Afrodita, în flagrant delict cu amantul ei Ares (Marte) și aruncă peste ei o plasă viguroasă de bronz, astfel încât să-i expună pe cei doi disprețului zeilor. Pentru Afrodita, această plasa poate fi înțeleasă ca o implementare importantă a rolului său inițial de zeiță a mării și pescuitului. 


Într-adevăr, plasele sunt, în general, simboluri ale prinderii sau capturării, conform utilizării lor obișnuite.    

                                                   

Plasa: Simbol și semnificație

Zeița nordică a mării, Ran, fiica lui Aegir, folosea o plasă pentru a-i aduna pe cei care muriseră înecați și-i ducea apoi pe tărâmul său ceresc. 


Eroul farsor dintr-un mit polinezian a prins soarele într-o plasă și i-a furat focul pentru a-l dărui omenirii. 


În Persia străveche, plasa era un simbol al misticului, care încerca cu aceasta să "captureze" iluminarea. 


Evanghelia lui Luca povestește despre miraculoasa prindere de o mare mulțime de pești (utilizându-se plase sau mreje) din marea Ghenezaret (Luca 5: 1-7), o anticipare a succesului lui Petru ca apostol: "Nu te teme; de acum încolo vei fi pescar de oameni." (Luca 5: 10). 


În India, rețeaua asemeni unei plase a păianjenului este un simbol al ordinii cosmice și, din cauza structurii sale radiale, unul al strălucirii spiritului divin.


La indieni, pânza păianjenului simboliza totodată lumea iluzorie a simțurilor ("maya"): ea îi prindea pe cei slabi, dar putea fi ruptă de un înțelept. 


În lucrarea lui Hogo von Trimberg (1230-1310) "Plasa diavolului", un pustnic pios convinge diavolul să-și dea de gol strategia: servitorii săi (Mândria, Invidia, Ura, Avariția, Lăcomia, Voluptatea și Mânia) era pe cale să prindă într-o plasă gigantică persoane din toate clasele sociale și ocupațiile, un echivalent satanic al imaginii anterioare din Evanghelia lui Luca. 


"Plasele demonului" din Himalaia sunt construite similar din bețe și ață. Aceste "capcane" aveau menirea de a distruge spiritele rele. 


Superstiții despre păianjeni

Plasa: Simbol și semnificație Plasa: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 15, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.