Sfeșnicul / Candelabrul: Simbol și semnificație

 În antichitate, sfeșnicul și candelabrul au fost suporturi cruciale ale lumânărilor care făceau posibil să se vadă în ciuda întunericului, ori de câte ori nu erau folosite lămpile cu ulei. 


Candelabrul a fost înzestrat cu o mare semnificație simbolică, în special în cazul menorahului, candelabrul cu șapte ramuri din tradiția evreiască.                                 


Sfeșnicul / Candelabrul: Simbol și semnificație

"Să faci un sfeşnic de aur curat; sfeşnicul acesta să fie făcut de aur bătut: piciorul, fusul, potiraşele, gămălioarele şi florile lui să fie dintr-o bucată. Din laturile lui să iasă şase braţe; trei braţe ale sfeşnicului dintr-o parte şi trei braţe ale sfeşnicului din cealaltă parte. Pe un braţ să fie trei potiraşe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele şi florile lor, şi pe celălalt braţ, trei potiraşe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele şi florile lor; tot aşa să fie şi cele şase braţe care ies din sfeşnic. Pe fusul sfeşnicului, să fie patru potiraşe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele şi florile lor. Să fie o gămălioară sub cele două braţe care ies din fusul sfeşnicului, o gămălioară sub alte două braţe şi o gămălioară sub alte două braţe; tot aşa să fie şi sub cele şase braţe care ies din sfeşnic. Gămălioarele şi braţele sfeşnicului să fie dintr-o singură bucată; totul să fie de aur bătut, de aur curat. Să faci cele şapte candele, care vor fi puse  deasupra, aşa ca să lumineze în faţă. Mucările şi cenuşarele lui să fie de aur curat. Se va întrebuinţa un talant de aur curat pentru facerea sfeşnicului cu toate uneltele lui. Vezi să faci după chipul care ţi s-a arătat pe munte." (Exodul 31-49)


Desigur, la început, fiecare ramură era parte a unei lămpi cu ulei, iar lumânările din ceară au fost folosite frecvent mai târziu. Menorahul, cu trăsăturile sale botanice, a fost, pare-se menit să sugereze un fel de copac al luminii din maniera babiloniană, cele șapte ramuri ale sale referindu-se la cele 7 planete. 


Menorahul era amplasat în Templul din Ierusalim și a fost furat după cucerirea romană. În arta medievală, a fost adeseori un simbol al iudaismului.


Conform lui De Vries, "candelabrul este un copac al luminii deplin înflorit. Lumina sa strălucește în sus spre Dumnezeu, iar celelalte lumânări sclipesc către aceasta, astfel încât să se dizolve în ea... Acesta este menorahul care, potrivit tradiției, în timpul evreilor macabei, a ars vreme de opt zile când a fost consacrat al doilea templu, deși era alimentat numai de o mică porție de ulei, care a fost găsită intactă".


Luminile Hanuca sunt în număr de numai opt; ramura din mijloc menține nu o lumânare, ci un personaj biblic (de exemplu, Iudit în copacul lui Holofern). Cel de-al nouălea braț poartă lumânarea "Shammash" ("servitorul luminii", de asemeni numele zeului babilonian al Soarelui), care este folosit pentru a le lumina pe celelalte șapte. 


Lumina: Simbol și semnificație


Sfeșnicul / Candelabrul: Simbol și semnificație Sfeșnicul / Candelabrul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on octombrie 04, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.