10 noiembrie: Ziua Mondială a Imunizării

 Ziua Mondială a Imunizării este marcată anual pe 10 noiembrie. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, imunizarea previne între 2 și 3 milioane de decese în fiecare an și, în prezent, protejează copiii față de boli ale căror vaccinuri sunt disponibile de mulți ani, precum difteria, tetanosul, poliomelita și pojarul, dar și față de boli ca pneumonia și infecția cu Rotavirus, două dintre cele mai amenințătoare afecțiuni pentru copii sub cinci ani.


Ziua Mondială a Imunizării a fost înființată cu obiectivul de a evidenția vaccinarea ca o soluție, cu tehnologie de mică amploare, eficientă ca și cost și cu un mare impact în prevenirea bolilor oamenilor de toate vârstele. Vaccinarea previne predispoziția la boli ce pot rezulta în complicații serioase și chiar moarte.           

                                            

10 noiembrie: Ziua Mondială a Imunizării

Avansurile recente din știința medicală au condus la o îmbunătățire a protecției oferite de vaccinare. Unele boli care omorau altădată mii de copii au fost eliminate complet, iar altele sunt aproape de extincție, în primul rând datorită unor vaccinuri sigure și eficiente. Poliomelita este un exemplu principal al marelui impact pe care vaccinurile l-au avut în India. 


Odinioară, în India, poliomelita era cea mai temută boală, provocând moarte și paralizie pe tot cuprinsul țării însă, în prezent, grație vaccinării, odată cu 2014, India a fost declarată eliberată de poliomelită. Un alt exemplu al beneficiilor vaccinării este eradicarea de pojar de pe tot globul, având în vederea că imunizarea contra acestei boli nu mai este necesară.


9 noiembrie: Ziua Internațională a Inventatorului


Chiar dacă unele boli, ca poliomelita, afectează încă oameni din națiuni dezvoltate, este nevoie în continuare de toate vaccinurile recomandate în copilărie. Călătorii pot aduce neintenționat astfel de boli în țări mai dezvoltate. 


Fără o protecție prin imunizare, aceste boli se pot răspândi repede, cauzând epidemii. Pe de altă parte, atunci când un călător vine într-o nouă țară, imunizarea anterioară îl poate ajută să se lupte cu agenți ai bolii de la destinație. Sistemul imunitar poate lupta mai bine și mai rapid contra unei boli dacă cineva a avut infecția mai înainte ori a fost imunizat. 


10 noiembrie: Ziua Internațională a Contabilității

10 noiembrie: Ziua Mondială a Imunizării 10 noiembrie: Ziua Mondială a Imunizării Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 09, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.