12 noiembrie: Ziua Kali Puja

 Ziua Kali Puja are loc între octombrie și noiembrie, în decursul lunii hinduse Kartik. Este o zi dedicată lui Kali, zeița viețîi, morții și transcendenței. Dacă în 2024 Ziua Kali Puja se desfășoară pe 12 noiembrie, în anii următori este marcată astfel: 2024 - 31 octombrie, 2025 - 20 octombrie, 2026 - 9 noiembrie. 


Ca divinitate, Kali este una din cea mai fascinantă din mitologia hindusă. Scripturile o descriu ca o femeie întunecată cu patru brațe, una ținând o sabie și o alta capul unui demon ucis. Kali poartă un colier alcătuit din cranii. Are o postura amenințătoare, cu limba ieșindu-i din gură.           

                   

12 noiembrie: Ziua Kali Puja

În vreme ce restul Indiei celebrează Diwali și Lakmi Puja, statul vestic Bengal face lucruri diferite. Aici sunt performate ritualuri, obiceiuri diferite. Și, spre deosebire de alte părți ale Indiei, venerarea (puja) din Bengalul vestic implică fioroasa zeiță Kali, care simbolizează energia divină sau Shakti. Ea distruge răul din lume și din afară sa, iar universul îi datorează mântuirea. Kali (numită și Kalika) este cea dintâi dintre zeițele crude, crunte sau Dasa Mahavidyas din mitologia hindusă. 


Numele său înseamnă totodată "timp, moarte și întuneric". Kali poartă o ghirlandă cu capetele unor demoni decapitați de ea și are un picior peste pieptul Domnului Shiva. Are o înfățișare inspirând teamă, terifiantă, cu o mare importanță simbolică. 


Legenda spune că doi demoni (Nishambhu și Shambu) cutreierau odată cerurile, creând haos și distrugere pe tărâmul lui Indra (regele zeilor). Acești demoni au devenit tot mai puternici, forțând zeii să se refugieze în Himalaia unde, din fruntea lui Dorga, s-a născut Kali. 


11 noiembrie: Ziua Origami


Kali a pornit în căutarea demonilor pentru a-i nimici. I-a ucis și și-a făcut o ghirlandă cu capetele lor pentru a o purta în jurul gâtului. Însă, puterea și mânia sa au copleșit-o. A avut o ieșire violență, omorând pe oricine din calea sa. Domnul Shiva a decis atunci să intervină, dar plină de mânie Kali a călcat, fără să-și dea seama, peste Shiva. În cele din urmă, a realizat ce greșeală făcuse. 


Sărbătoarea Kali Puja a câștigat popularitate în popularitate în Bengalul de vest în secolul al XIX-lea. Regele Krishnachandra din Navadvipa a îmboldit această mișcare împreună cu proprietarii bogați de pământuri. În prezent, Kali Puja și Durga Puja sunt sinonime cu viața și cultură din Bengal. 


12 noiembrie: Ziua Șobolanului sau Șoarecelui Îndrăgit

12 noiembrie: Ziua Kali Puja 12 noiembrie: Ziua Kali Puja Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 11, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.