16 noiembrie: Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic

 Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic pică în fiecare an în a treia joi din noiembrie. Această zi permite comunităților să se ralieze în creșterea conștientizării și sprijinirii oamenilor care se luptă cu cancerul pancreatic, una din cele mai grave forme de cancer. 


În 1761, Giovanni Morgagni, un anatomist italian, a publicat lucrarea sa cea mai importantă, "De Sedibus et causis morborum per anatomen indagatis", adică "Locurile și cauzele bolilor investigate prin anatomie". Această lucrare a inclus descrierea cancerului pancreatic dar, întrucât evaluarea microscopică nu era posibilă în acele timpuri, diagnoza nu era sigură.                 


16 noiembrie: Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic

În 1858, Jacob Mendez Da Costa, un medic american, a studiat scrierea lui Giovanni, a performat prima evaluare a  adenocarcinomului (numit mai târziu cancer pancreatic), și l-a identificat ca o adevărată boală. 


În anul 1898, Alessandro Codivilla, un chirurg italian, a operat o tumoare din pancreas, însă pacientul său nu a supraviețuit.  William Stewart Halsted, de la spitalul John Hopkins, a făcut prima rezecție de succes a cancerului.


15 noiembrie: Ziua Toboșarului


Din anii 1980, ratele de supraviețuire de cancer pancreatic au devenit stagnante, iar cancerul pancreatic a fost clasificat ca al patrulea ce provoacă moartea.


În consecință, 30 de țări și multe organizații de sănătate s-au centrat pentru încurajarea conștientizării factorilor de risc, simptomelor și tratamentului cancerului pancreatic ca o mișcare de a salva cât mai multe vieți. 


16 noiembrie: Ziua Clarinetului

16 noiembrie: Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic 16 noiembrie: Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 15, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.