24 noiembrie 2023: Ziua Fără Blană

 Ziua Fără Blană are loc an de an în vinerea de după Ziua Recunostiintei, Black Friday, pentru a denunța cruzimea, în numele modei, față de animalele purtătoare de blană, și a se milita, în general, pentru drepturile și protecția animalelor. 


Dacă în 2023, Ziua Fără Blană se desfășoară pe 24 noiembrie, în anii următori este marcată astfel: 2024 - 29 noiembrie, 2025 - 28 noiembrie.                 

                          

24 noiembrie 2023: Ziua Fără Blană

Blana a fost printre primele materiale utilizate ca îmbrăcăminte de oameni. De circa 170.000 de ani, a fost purtată atât de săraci, cât și de bogați. Lucrurile s-au schimbat însă între secolul al XIV-lea și secolul al XVII-lea. De exemplu, în Anglia, monarhia a introdus o lege discriminatorie care a determinat tipul de blană ce trebuia să fie purtat de fiecare clasa socială. Blănuri scumpe precum cele de hermină și veveriță cenușie erau rezervate pentru aristocrați, în vreme ce cele de castor erau destinate clasei mijlocii, și cele de oaie și capră, clasei de jos. 


23 noiembrie 2023: Ziua Recunoștiinței (Thanksgiving)


În secolul al XVI-lea, a fost instaurat comerțul de blană în Franța, Anglia și Canada, ceea ce a adus în masă blănuri în țările europene occidentale. Acest lucru a permis ca blana, în special de castor, să fie utilizată pentru îmbrăcăminte militară și accesorii cotidiene, cum ar fi căciuli, fulare, șaluri și manșoane. Cererea crescândă de haine din blană a dus la dezvoltarea fermelor de animale pentru blană din anii 1870, ce a impulsionat un comerț substanțial de blană în Europa și America de Nord. 


În anii 1980, organizații militând pentru drepturile animalelor au început să crească conștientizarea despre întrebuințarea de blănuri în modă și au protestat împotriva creșterii de animale pentru blană. 


24 noiembrie: Ziua Celebrează-ți Talentul Unic

24 noiembrie 2023: Ziua Fără Blană 24 noiembrie 2023: Ziua Fără Blană Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 23, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.