Pana: Simbol și semnificație

 Pana este, din punct de vedere simbolic, o caracteristică a ușurimii, despre care se credea că ridica păsările în zbor prin magia sa. De exemplu, în multe legende, straiele făcute din pene le dădeau purtătorilor lor abilitatea de a zbura. 


Penele au o importanță particulară ca simbol al lui Ma'at, zeița antică egipteană a justiției și a ordinii legale universale. Ma'at purta pe capul său o singură pană de struț, cu care cântărea inimile celor decedați într-o altfel de judecată de apoi: mortul era considerat a fi drept de către zeiță numai dacă păcatul nu-i făcuse inima mai grea decât pana ei. Inima trebuia să fie "ma'ați" (în concordanță cu Ma'at) pentru că decedatul "să devină Osiris", adică să ajungă la nemurire.                      

         

Pana: Simbol și semnificație

Izgonitorul de demoni Beset era, de asemeni, portretizat cu o coroană de pene. 


Patru pene împodobeau acoperitoarea textilă a capului zeului Anhur (Onouris), un personaj războinic din orașul This, din Egiptul de Sus. 


Penele au fost importante în civilizația antică din Mexic, unde erau folosite pentru a se face cununi, cape, drapele și mozaicuri lipite pe scuturi. Zeul și eroul polivalent Quetzalcbath era portretizat ca un șarpe (în limba azteca, "coad") acoperit cu penele verzi strălucitoare ale păsării "quetzal". Aceste pene alcătuiau, de asemeni, însemnul regilor mexicani. 


În acoperămintele pentru cap ale locuitorilor nativi din preeriile nord-americane, fiecare pană amintea originar de un act de vitejie al purtătorului. 


Expresia "a umbla cu cioara vopsită" provine dintr-o fabulă romană antică, în care o cioară se împodobea cu penele unui păun. 


Pana albă în superstiții și simboluri

Pana: Simbol și semnificație Pana: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.