Plugul: Simbol și semnificație

 Plugul, un simbol pașnic ("din săbiile lor îşi vor făuri fiare de plug", Isaia 2:4) al vieții agricole, a înlocuit mai vechiul instrument de lemn cu vârf ascuțit utilizat pentru a a se face găuri în pământ în scopul plantării semințelor. Civilizațiile columbiene din America s-au bazat însă numai pe acest instrument, neavând nici pluguri și nici animale care să le tragă. 


În heraldică, plugul apare ocazional (pe blazonul orașului Straubing din Bavaria și pe cel al Etiopiei). 

     

Plugul: Simbol și semnificație

Potrivit unei legende, îngeri ar fi tras plugul rusticului sfânt Isidor, care nu voia să lucreze pentru stăpânii săi în timpul liturghiei. Alți sfinți au simbolizat stăpânirea lor asupra naturii înhămând la plugurile lor animale neobișnuite (Sfântul Gentius: un bou și un lup; Sfântul Kontingem: un lup și un cerb; Sfântul Iacob din Tarentaise: urși). 


Împărăteasa Kunigunde a reușit să împrăștie suspiciunile legate de infidelitatea față de soțul ei, împăratul Heinrich al II-lea, supraviețuind unui calvar de testare în care se credea că cei nevinovați pot păși pe lame de plug înroșite de foc fără a fi afectați în vreun fel; scena este descrisă într-un basorelief al lui Tilman Riemenschneider din catedrala din Bamberg.


 Pământul: Simbol și semnificație

Plugul: Simbol și semnificație Plugul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on decembrie 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.