16 ianuarie: Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru

 În jurul anului 42, din ordinul lui Irod Agripa, Sfântul Apostol Petru a fost aruncat în închisoare pentru ca propavăduise despre Hristos Mântuitorul. În închisoare, acesta a fost legat cu două lanțuri de fier. În noaptea dinaintea judecății sale, un înger al Domnului i-a dat jos lanțurile și l-a dus în afara închisorii (Faptele Apostolilor 12: 1-11). 


Creștinii care au aflat de acesta minune au luat lanțurile și le-au prețuit ca fiind venerabile. Timp de trei secole, lanțurile au fost păstrate la Ierusalim, iar cei care erau loviți de vreo boală și se apropiau de ele cu credință, au primit vindecare. Patriarhul Iuvenalie al Ierusalimului (2 iulie) a dat lanțurile Evodochiei, soția împăratului Teodosie cel Tânăr, și ea le-a mutat din Ierusalim la Constantinopol în anul 437 ori 439.   



 

Evdochia a trimis unul din lanțuri fiicei sale Eudoxia (soția lui Valentinian) care a construit o biserică pe colina Esquilina, dedicată Sfântului Petru, și a așezat lanțul în aceasta. Au fost alte lanțuri în Roma, cu care Apostolul Petru ar fi  fost încătușat înainte de mucenicia sa din vremea împăratului Nero. Și acestea au fost amplasate în acea biserică. 


În ziua de 16 ianuarie, lanțurile Sfântului Petru sunt aduse oamenilor pentru a fi venerate. 


15 ianuarie: Sfântul Cuvios Pavel Tebeul


16 ianuarie: Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru 16 ianuarie: Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 15, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.