27 ianuarie: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

 Sfântul Ioan Gură de Aur, mare ierarh și învățător ecumenic, a murit în orașul Comana în anul 407, în drumul către un loc de surghiun. Fusese condamnat la exil în urma intrigilor împărătesei Eudoxia, din cauza îndrăznelii lui de a denunța viciile ce stăpâneau în Constantinopol.  Aducerea venerabilelor sale moaște din Comana la Constantinopol a avut loc în anul 438, la treizeci de ani după decesul său, în timpul domniei fiului Eudoxiei, împăratul Teodosie II (408-450). 


Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o dragoste caldă și un profund respect pentru oameni, și durerea provocată de moartea sa timpurie a marcat inimile credincioșilor. Ucenicul Sfântului Ioan, Sfântul Proclu, patriarh al Constantinopolului, în decursul slujbei din biserica Hagia Sofia, a ținut o predică de laudă a Sfântului Ioan Gură de Aur.                                                            


27 ianuarie: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

El a spus, "O, Ioan, viața ta a fost plină de durere, însă moartea ta a fost glorioasă. Mormântul tău este binecuvântat, iar răsplata ta este mare, prin grația și miluința Domnului nostru Iisus Hristos, Cel întru totul slăvit, ce a cucerit limitele timpului și spațiului! Dragostea Sa a cucerit spațiul, memoria neuitătoare a anihilat granițele și spațiul nu îngrădește minunile sfântului". 


Cei prezenți în biserică au fost adânc impresionați de cuvintele Sfântului Proclu și nu i-au permis nici măcar să-și termine predică. Ei au început să să-l roage pe patriarh să intervină la împărat astfel încât moaștele Sfântului Ioan să fie aduse înapoi în Constantinopol. 


Împăratul, copleșit de Sfântul Proclus, și-a dat consimțământul și a poruncit mutarea moaștelor Sfântului Ioan. Dar, cei însărcinați să facă asta  au fost incapabili să ridice moaștele până când împăratul și-a dat seama că trimisese oamenii să ia moaștele de la Comana cu un edict, în loc de o rugăciune. 


I-a scris o epistolă Sfântului Ioan, rugându-l umil să-i ierte îndrăzneala și să revină la Constantinopol. După ce mesajul acesta a fost citit la mormântul Sfântului Ioan, oamenii au ridicat cu ușurință moaștele, le-au purtat pe o corabie și au ajuns cu ele la Constantinopol. 


Sicriul cu moaștele a fost amplasat în biserica Sfintei Păci (Hagia Eirene). Când patriarhul Proclus a deschis sicriul, trupul Sfântului Ioan a fost găsit intact, nestricat. Împăratul s-a apropiat de coșciug cu lacrimi în ochi, cerând iertare pentru mama sa, care-l alungase pe Sfântul Ioan. Toată ziua și toată noaptea oamenii nu au părăsit sicriul. 


Dimineața, coșciugul a fost dus la biserica Sfinților Apostoli. Oamenii au strigat, "Părinte, ia-ți tronul!" Apoi, patriarhul Proclu și clerul stând lângă moaște, l-au văzut pe Sfântul Ioan deschizând gura, spunând, "Pacea fie cu toți". Mulți bolnavi s-au vindecat la mormântul său. Celebrarea mutării moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur a fost stabilită în secolul al IX-lea. 


26 ianuarie: Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei


27 ianuarie: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur 27 ianuarie: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 26, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.