12 februarie: Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei

 Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, a fost episcop al Sevastiei din Armenia (circa 357) și, după aceea, a fost chemat în Antiohia de împăratul Constantius pentru a combate erezia ariană și a fost instalat în scaunul arhiepiscopal de acolo. 


Sfântul Meletie s-a luptat cu zel contra erorii ariene însă, prin intrigile ereticilor, a fost de trei ori înlăturat de pe scaunul său de împăratul Constantius, care ajunsese să fie informat și influențat de arieni. Cu toate acestea, Sfântul Meletie s-a evidențiat printr-o extraordinară bunătate și și-a condus constant credincioșii prin exemplul virtuții și dragostei sale, crezând că semințele adevăratei învățături încolțesc mai repede într-un astfel de sol.                                                                       

      

12 februarie: Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei

Sfântul Meletie a fost hirotonisit ca diacon de viitorul ierarh Sfântul Vasile cel Mare. De asemeni, Sfântul Meletie a botezat și a încurajat un altul din marii luminători ai ortodoxiei, pe Sfântul Ioan Gură de Aur care, mai târziu, i-a adus elogii fostului arhipăstor. 


După Constantius, tronul imperial a fost ocupat de Iulian Apostatul, și sfântul a fost din nou expulzat, trebuind să se ascundă în locuri secrete pentru siguranța sa. Revenind în public sub domnia împăratului Iovian, în anul 363, Sfântul Meletie a scris tratatul său teologic "Expunere a credinței", care a facilitat conversia multor ariani la ortodoxie. 


În anul 381, sub împăratul Teodosie cel Mare (379-395), a fost întrunit al Doilea Sinod Ecumenic, pe care l-a prezidat Sfântul Meletie. 


Înainte de începerea sinodului, Sfântul Meletie și-a ridicat mâna arătând trei degete, și, apoi, și-a străns două și a lăsat numai unul întins, cu care a binecuvântat oamenii, proclamând: "Înțelegem trei ipostaze și vorbim despre o singură natură". După această declarație, sfântul a fost înconjurat de un foc asemeni fulgerului. În decursul sinodului, Sfântul Meletie a adormit întru Domnul. Sfântul Grigorie din Nissa a onorat amintirea decedatului cu un elogiu. 


Sfântul Meletie a lăsat în urmă tratate despre consubstianțialitatea Fiului lui Dumnezeu cu Tatăl, și o epistolă adresată împăratului Iovian în privința Sfintei Treimi. Moaștele sfântului au fost mutate de la Constantinopol în Antiohia. 


11 februarie: Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei


12 februarie: Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei 12 februarie: Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei Reviewed by Diana Popescu on februarie 11, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.