14 februarie: Sfântul Cuvios Auxentie

 Sfântul Auxentie, de origine sirian, a servit la curtea împăratului Teodosie cel Tânăr (418-452). A fost cunoscut ca un om virtuos, învățat și înțelept, și, mai mult decât atât, ca un prieten al multor oameni pioși din vremea sa. 


Tulburat de vanitatea lumească, Sfântul Auxentie a fost hirotonisit la sfânta preoție și apoi a primit tonsura monastică. După aceea, a mers în Bitinia și a găsit un loc solitar pe muntele Oxia, nu departe de Calcedin, unde și-a început viața de pustnic (acest munte a fost numit, după aceea, muntele Auxentie). Locul de asceză al sfântului a fost descoperit de păstori căutându-și oile rătăcite. Ei au spus altora despre el, și oameni au început să vină la Sfântul Auxentie pentru vindecare. Sfântul a însănătoșit mulți bolnavi și infirmi în numele Domnului.       

                                                               

14 februarie: Sfântul Cuvios Auxentie

În anul 451, Sfântul Auxentie a fost invitat la al Patrulea Sinod Ecumenic din Calcedon, unde a denunțat ereziile lui Nestorie și Eutihie. Familiar cu Sfânta Scriptură și erudit în teologie, Sfântul Auxentie a înfrânt cu ușurință acești oponenți în disputele cu ei. La sfârșitul Sinodului, a revenit în chilia sa singuratică de pe munte. Cu puterea sa spirituală a zărit de la mare distanță decesul Sfântului Simeon Stâlpnicul (459). 


Sfântul Auxentie a murit în jurul anului 470, lăsând în urmă mulți ucenici și numeroase mănăstiri în Bitinia. A fost îngropat la mănăstirea Sfântul Hipatie din Rufiananas, Siria. 


13 februarie: Sfântul Cuvios Martinian


14 februarie: Sfântul Cuvios Auxentie 14 februarie: Sfântul Cuvios Auxentie Reviewed by Diana Popescu on februarie 13, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.