9 februarie: Sfântul Mucenic Nichifor

 Sfântul Mucenic Nichifor (Nikephoros) a trăit în orașul sirian Antiohia. Aici locuia și prezbiterul Saprichie (Sapricius), cu care Nichifor era legat de o mare prietenie, astfel încât erau considerați ca fiind frați. La un moment dat, din cauza unei neînțelegeri, s-au certat și fosta lor dragoste a unuia față de celălalt s-a transformat în dușmănie și ură. 


După un timp, Sfântul Nichifor și-a revenit în fire, s-a căit pentru păcatul sau și i-a cerut de mai multe ori lui Saprichie să-l ierte. Saprichie, însă, nu a vrut asta. Nichifor s-a dus chiar la fostul său prieten și l-a rugat cu ardoare să fie iertat, însă Saprichie a fost de neclintit în refuzul său.          

                            

9 februarie: Sfântul Mucenic Nichifor

În acea vreme, împărații Valerian (253-259) și Gallus (260-268) au început să persecute creștinii, și unul din primii aduși la judecată a fost preotul Saprichie. El a mărturisit cu fermitate că este creștin, a trecut prin torturi pentru credința sa și a fost condamnat la moarte prin decapitare cu sabia. Pe când Saprichie era dus la execuție, Sfântul Nichifor l-a implorat cu lacrimi în ochi să-l ierte, spunându-i, "Ah, mucenic al lui Hristos, iartă-mă dacă am păcătuit contra ta în vreun fel". 


Preotul Saprichie a rămas încăpățânat și, chiar la apropiere de moartea sa, a refuzat să-și ierte tovarășul creștin. Văzând neclintirea inimii sale, Dumnezeu și-a retras binecuvântarea asupra lui Saprichie și nu a vrut să-l mai lase să primească coroana muceniciei. În ultima clipă, s-a înfricoșat de moarte și a fost de acord să ofere sacrificii idolilor. Sfântul Nichifor l-a îmboldit în van pe Saprichie să nu-și piardă răsplata cerească prin apostazie, de vreme ce stătea deja pe pragul împărăției cerești. 


Apoi, Sfântul Nichifor i-a zis călăului, "Sunt creștin și cred în Domnul nostru Iisus Hristos. Execută-mă pe mine în locul lui Saprichie". Călăul a raportat asta guvernatorului său, care a decis să-l elibereze pe Saprichie și să-l decapiteze pe Sfântul Nichifor în locul acestuia. În acest fel, Sfântul Nichifor a moștenit împărăția cerească și a primit coroana muceniciei. 


8 februarie: Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat


9 februarie: Sfântul Mucenic Nichifor 9 februarie: Sfântul Mucenic Nichifor Reviewed by Diana Popescu on februarie 08, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.