29 aprilie: Sfinții 9 Mucenici din Cizic

 Anual, pe 29 aprilie, sunt pomeniți cei 9 Sfinți Mucenici din Cizic (Cyzicus): Teognis, Ruf, Antipatru, Teostih, Artemas, Magnon, Teodot, Tavmasie şi Filimon.


Orașul Cizic se afla în Asia Mică, pe coasta Dardanelelor. Creștinismul a început să se răspândească deja în această regiune prin propăvăduirea Sfântului Pavel (29 iunie). În timpul persecuției de către păgâni, unii creștini au fugit din localitate, iar alții și-au menținut credința în Hristos în secret.       

 

29 aprilie: Sfinții 9 Mucenici din Cizic

La finele secolului al III-lea, Cizic era, la bază, un oraș păgânesc deși, în acesta exista o biserica creștină. Situația din oraș a devenit critică pentru creștinii ce voiau să-și păstreze credința. Cei 9 mucenici, Teognis, Ruf, Antipatru, Teostih, Artemas, Magnon, Teodot, Tavmasie şi Filimon, trăiau cu toții la Cizic. Ei veniseră aici din locuri diferite și proveneau din diverse straturi sociale, fiind soldați, țărani, orășeni sau clerici. Și-au declarat credința în Hristos și s-au rugat pentru creșterea numărului de creștini. 


Sfinții nu numai că și-au mărturisit deschis dedicarea față de Hristos, ci au și denunțat cu îndrăzneală impietatea păgânilor. Au fost arestați și aduși la judecată în fața conducătorului orașului. Mai multe zile, au fost torturați și ținuți în temniță. Li s-a promis libertatea dacă renunțau la Hristos. Dar, vitejii mucenici au continuat să-l slăvească pe Domnul. Cei 9 Mucenici au fost decapitați cu sabia (circa 286-299), și trupurile lor au fost îngropate în apropiere de Cizic. 


În anul 324, când jumătatea răsăriteană a imperiului roman era condusă de Sfântul Constantin cel Mare (21 mai) și persecuția se încheiase, creștinii din Cizic au scos din pământ trupurile intacte, nestricate ale mucenicilor și le-au amplasat într-o biserică clădită în onoarea lor. 


Sfintele lor moaște au dat naștere la variate minuni: cei bolnavi au fost vindecați, iar cei afectați mental sau fost readuși la simțurile lor. Credința în Hristos a luat amploare în oraș prin intermediul Mucenicilor, și mulți păgâni au fost convertiți la creștinism. 


Când Iulian Apostatul (361-363) a ajuns la putere, păgânii din Cizic i s-au plâns că creștinii le distrugeau templele. Iulian a dat ordin să se reconstruiască templele păgâne și l-a aruncat în închisoare pe episcopul Eleusie. Acesta a fost eliberat după moartea împăratului, și lumina credinței creștine a strălucit iarăși prin sprijinul Sfinților Mucenici. 


28 aprilie: Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru


29 aprilie: Sfinții 9 Mucenici din Cizic 29 aprilie: Sfinții 9 Mucenici din Cizic Reviewed by Diana Popescu on aprilie 28, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.