28 aprilie: Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

 Sfântul Apostol Iason a fost din Tars (Asia Mică), fiind primul creștin din oraș. Sfântul Apostol Sosipatru s-a născut la Patra, Ahaia. Se crede că este același Sosipatru pomenit în Faptele Apostolilor 20:4. Amândoi au devenit ucenici ai Sfântului Pavel, care i-a numit chiar rudele sale (Romani 16:21).


Sfântul Ioan Gură de Aur spune despre Iason că este același cu cel menționat în Faptele Apostolilor 17:5-9. Sfântul Iason a fost episcop în orașul său natal, iar Sfântul Sosipatru, în Iconum. Ei au călătorit spre vest, propăvăduind Evanghelia, și, în anul 63, au ajuns pe insula Cherchira (Corfu), din Marea Ioniană, din apropierea Greciei. 


Acolo, au clădit o biserica în onoarea Sfântului Mucenic Ștefan și au botezat pe mulți. Guvernatorul insulei a aflat asta și i-a aruncat în temniță, unde au întâlnit șapte hoți: Satornin, Iachishol, Faustian, Ianuarie, Marsalie, Efrasie şi Mamin. Apostolii i-au convertit la creștinism. Pentru credința lor în Hristos, cei șapte prizonieri au murit ca mucenici într-un cazan cu smoală, sulf și ceară topite.           


28 aprilie: Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

După ce a fost martor al muceniciei lor, gardianul închisorii s-a declarat și el a fi creștin. Din această cauză, i s-au tăiat mâna stângă, ambele picioare și apoi capul. Guvernatorul a poruncit ca Apostolii Iason și Sosipatru să fie biciuiți și duși iarăși în temniță. 


Când fiica guvernatorului, fecioara Cherchiria, a auzit cum creștinii sufereau pentru Hristos, s-a proclamat ea însăși creștină și și-a dăruit toate bogățiile săracilor. După aceea, infuriatul tată a pus la cale o pedeapsă groaznică pentru ea. A ordonat să fie pusă în închisoare laolaltă cu tâlharul și ucigașul Murinie, astfel încât acesta să poată pângări logodnica lui Hristos. 


Dar, când tâlharul s-a apropiat de ușa celulei fecioarei, a fost atacat de un urs. Sfânta Cherchiria a auzit zgomotul și a izgonit fiara în numele lui Hristos. Apoi, prin rugăciunile sale, a vindecat rănile lui Murinie. După aceea, sfânta l-a iluminat cu credința în Mântuitor, iar Sfântul Murinie s-a declarat a fi creștin și a fost executat. 


Guvernatorul a poruncit să se incendieze închisoarea, însă sfânta fecioară a rămas în viață. Apoi, tatăl, plin de mânie, a dat ordin să fie suspendată de un copac, înnăbușita cu fum amar și străpunsă cu săgeți. După moartea ei, guvernatorul a hotărât să execute toți creștinii de pe insulă. Mucenicii Eusebie, Neon și Vitalie, după ce fuseseră iluminați de Sfinții Iason și Sosipatru, au fost arși de vii. 


Locuitorii din Cherchira ce scăpaseră de persecuție, s-au dus pe o insulă alăturată. Guvernatorul a trimis pe mare în urmărirea lor un detașament de soldați, dar acesta a fost înghițit de ape. Guvernatorul care i-a succedat a dat orin ca Sfinții Iason și Sosipatru să fie azvârliți într-un cazan cu smoală înfierbântată. Când a văzut că aceștia au rămas nevătămați, a strigat cu lacrimi în ochi, "O, Dumnezeul lui Iason și Sosipatru, ai milă de mine!"


Fiind eliberați, Apostolii l-au botezat pe guvernator și i-au dat numele de Sebastian. Cu ajutorul lui, Sfinții Iason și Sossipatru au construit pe insulă mai multe biserici și au crescut semnificativ numărul de credincioși ai lui Hristos prin propăvăduirea lor ferventă. Au trăit până la o vârstă foarte înaintată. 


27 aprilie: Sfântul Apostol Simeon, rudenia Domnului, Episcopul Ierusalimului


28 aprilie: Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru 28 aprilie: Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru Reviewed by Diana Popescu on aprilie 27, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.