9 aprilie: Sfântul Mucenic Eupsihie

 Sfântul Mucenic Eupsihie s-a născut în orașul Cezareea din Capadocia și a primit o educație creștină de la părinții săi iluștri. În decursul domniei lui Iulian Apostatul (361-363), Sfântul Eupsihie a vrut să intre într-o căsătorie creștină.


La Cezareea era un templu păgân dedicat zeiței Fortuna, respectat de Iulian Apostatul. Pe când Eupsihie mergea la nuntă sa, păgânii ofereau sacrificii acestei zeițe. 


Sfântul Eupsihie era plin de zel pentru Domnul, și a distrus templul. Știa că, inevitabil, urma să fie pedepsit. Și-a împărțit toate bunurile săracilor și s-a pregătit pentru mucenicie.   


9 aprilie: Sfântul Mucenic Eupsihie


Înfuriat, împăratul Iulian și-a îndreptat mânia nu numai asupra Sfântului Eupsihie, ci și asupra locuitorilor orașului. Unii cetățeni au fost executați, iar cei mai respectabili au fost trimiși în exil. Clericii creștini a fost înrolați în armată, iar bisericile au fost golite de orice aveau prețios. Orașul a fost lipsit de titlul său de Cezareea ("imperial") și i s-a redat numele său originar de Maza. De asemeni, locuitorilor li s-au impus taxe severe. Împăratul a amenințat că va rade de pe fața pământului întreg orașul dacă cetățenii lui nu construiau un nou templu păgân în locul celui distrus. 


Iulian a încercat să-l silească pe Sfântul Eupsihie să aducă sacrificii idolilor. Mucenicul a fost chinuit multe zile pe un grătar, cu gheare de fier. Însă, credința lui a fost de neclintit, iar judecătorul l-a condamnat să fie decapitat cu sabia. 


Apoi, Iulian Apostatul a pornit o campanie militară contra perșilor, mărșăluind prin Capadocia și apropiindu-se de Cezareea. Pericolul amenința orașul, de vreme ce împăratul intenționa să-l dărâme din temelii. Însă, atunci, Sfântul Vasile cel Mare (1 ianuarie), arătându-i lui Iulian respectul potrivit ca autoritate suverană, a venit să se întâlnească cu împăratul, aducând cu el trei pâini de orz. Iulian a ordonat acoliților săi să ia pâinile și să-i dea Sfântului Vasile o mâna de fân, zicandu-i, "Tu ne-ai adus nouă orz, nutreț pentru vite, și primești în schimb fân". 


Sfântul i-a răspuns, "O, împărate, ți-am adus din ceea ce mâncăm noi înșine, iar tu îmi dai hrană pentru cai. Ne iei în bătaie de joc întrucât tu, prin puterea ta, nu eșți capabil să transformi fânul în pâine, hrana esențială a omenirii". 


Mânios, Iulian i-a replicat, "Am să-ți îndes acest fân pe gât când mă voi întoarce din Persia". Împăratul a fodt doborât în lupta în anul 363 de către Sfântul Mucenic Mercurie (24 noiembrie). 


După moartea împăratului, creștinii din Cezareea au clădit o biserică splendidă peste mormântul Sfântului Eupsihie, și au primit ajutor și vindecare de la moaștele sale sfinte. 


8 aprilie: Sfinții Apostoli Irodion, Agav, Flegon, Asincrit și Ermis


9 aprilie: Sfântul Mucenic Eupsihie 9 aprilie: Sfântul Mucenic Eupsihie Reviewed by Diana Popescu on aprilie 08, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.