3 iunie: Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie și Paula fecioara

 Sfântul Luchilian a fost preot păgân în decursul domniei împăratului Aurelian (270-275). Spre bătrânețe, a devenit convins de falsitatea religiei păgâne, și s-a îndreptat din toată inima către credința în Hristos Mântuitorul, și a fost botezat. 


Sub influența propăvăduirii sale, mulți păgâni au fost convertiți la creștinism. Apoi, unii evrei, văzând că răspândea credința în Hristos Cel Răstignit, l-au denunțat pe Luchilian prefectului din Nicomedia, Silvanus, care l-a îmboldit pe omul bătrân să revină la venerarea idolilor.                            


3 iunie: Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie și Paula fecioara

Când el a refuzat, i s-a zdrobit maxilarul, a fost bătut cu vergele, a fost suspendat cu capul în jos și, după aceea aruncat în închisoare. Aici a întâlnit patru tineri care erau mărturisitori ai lui Hristos: Claudiu, Ipatie, Pavel și Dionisie. Sfântul Luchilian i-a îndemnat să rămână fermi în credință și să nu se teamă nici de torturi, nici de moarte. 


După aceea, ei au fost duși la judecată și, apoi, azvârliți într-un cuptor înroșit la foc. Dintr-o dată, a căzut ploaia, a stins flăcările, și mucenicii nu au fost vătămați. Guvernatorul i-a condamnnat la moarte și i-a trimis la Bizanț pentru a fi executați. Sfinții tineri au fost decapitați, iar sfântul mucenic Luchilian, a fost bătut în cuie pe o cruce, și șt-a dat sufletul Domnului.


Sfânta fecioara Paula a urmărit chinurile sfinților mucenici. Ea s-a dedicat slujirii celor care sufereau pentru Hristos. A adus hrană prizonierilor creștini, le-a curățat rănile, le-a furnizat leacuri și, de asemeni, a îngropat trupurile mucenicilor. După moartea Sfântului Luchilian și a celor patru tineri, s-a întors la Nicomedia și și-a continuat slujirea sfântă. Sfânta fecioara a fost arestată și aruncată într-un cuptor dar, prin puterea lui Dumnezeu, a rămas nevătămată. După aceea, a fost trimisă la Bizanț, unde i s-a tăiat capul. 


2 iunie: Sfântul Ierarh Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului


3 iunie: Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie și Paula fecioara 3 iunie: Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie și Paula fecioara Reviewed by Diana Popescu on iunie 02, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.