7 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei

 Sfântul Sfințit Mucenic Teodot a trăit în Ancira din Galatia în secolul al III-lea. S-a evidențiat prin grija și bunătatea sa. La culmea persecuțiilor împăratului Dioclețian (284-305), a oferit creștinilor tot ce aveau nevoie și i-a găzduit în casa sa. Acolo, aceștia au participat în secret la slujbele bisericești. 


Sfântul Teodot a vizitat captivi creștini în închisoare, i-a scos afară din temniță și a înmormântat cu respect trupurile mucenicilor care fuseseră dați pradă animalelor sălbatice. Odată, a îngropat corpurile a șapte sfinte mucenițe care fuseseră aruncate în mare (18 mai). Aceste fapte au ajuns la urechea guvernatorului.          


7 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei

După ce a refuzat să ofere sacrificii idolilor și a denunțat nebunia păgânismului, Sfântul Teodot l-a mărturisit pe Dumnezeu, motiv pentru care a fost supus unor torturi cumplite și a fost decapitat cu sabia. Schingiuitorii au încercat să-i ardă trupul, dar nu au putut face asta din cauza unei furtuni care tocmai se iscase, așa că au dat moaștele lui unor creștini pentru a fi înmormântate. 


Sfântul Teodot este comemorat și pe 18 mai.     


6 iunie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, Egumenul Mănăstirii lui Dalmat


7 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei 7 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei Reviewed by Diana Popescu on iunie 06, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.