12 mai: Sfântul Mucenic Ioan Valahul
Celebrat pe 12 mai, Sfântul Mucenic Ioan Valahul s-a născut în anul 1644, în Oltenia. A primit o bună creștere de la părinții săi, carea l-au educat întru teama de Dumnezeu, dragostea pentru țară și pentru vechea lor credință. În acea vreme, Țara Românească era guvernată de voievozi supuși sultanului.
Mihnea Vodă, voievodul Valahiei, s-a revoltat împotriva turcilor pentru că nu putea plăti tributul exorbitant cerut de aceștia. El a intrat pe teritoriul turcesc, incendiind, omorând și întemnițând mulți turci. Sultanul Mehmet al IV-lea a trimis o oaste de turci și tătari contra lui, și acesta a fost forțat să se retragă. Drept răzbunare, turcii și tătarii au devastat Valahia, ucigând ori aruncând în temniță numeroși creștini. Sfântul Ioan, care provenea dintr-o familie notabilă și bogată, a fost unul din cei luați prizonieri.
După traversarea Dunării, un căpitan din armata turcească a observat cât de chipeș era Ioan, și l-a cumpărat pentru scopuri netrebnice. Când a încercat să-l seducă, Sfântul s-a opus și a fost legat de un copac până când turcul găsea o oportunitate de a-și îndeplini dorințele mârșave. Înfricoșat că putea fi violat, Ioan, când a avut șansa, l-a omorât pe turc.
Aflând ceea ce se petrecuse, ceilalți soldați l-au luat pe tanăr, l-au dus la Constantinopol, și l-au dat văduvei căpitanului. Aceasta l-a adus în fața vizirului, care l-a interogat, iar Ioan a recunoscut ceea ce comisese. Vizirul l-a înmânat văduvei pentru a face ce voia cu el. La început, aceasta l-a trimis printre sclavii săi. Apoi, remarcând cât de arătos era, s-a oferit să-i cruțe viața dacă se căsătorea cu ea și devenea musulman. Sfântul Ioan și-a făcut semnul crucii și s-a rugat ca Hristos să-l mențină de neclintit în credința ortodoxă. Femeia și-a continuat eforturile de a-l aduce de partea sa vreme de doi ani și jumătate. În cele din urmă, Sfântul Ioan i-a spus că preferă să moară pentru Hristos decât să fie musulman și să se însoare cu ea.
După aceea, femeia l-a trimis prefectului, care l-a închis în temniță. Turcii l-au supus unor chinuri înspăimântătoare mai multe zile. Între timp, păcătoasa turcoaică nu și-a încetat tentativele de a-l linguși pe Ioan, a-l seduce și a-l convinge să se lepede de Hristos. Tânărul a rămas ferm atât în credință, cât și în virtute. Întărit de Domnul Iisus Hristos, a întors spatele femeii și religiei ei.
Dându-și seama că străduințele lor sunt în van, turcii i-au cerut vizirului să-l condamne la moarte. Acesta a fost de acord, și prefectului i s-a ordonat să îndeplinească sentința. Călăii l-au dus la Parmak Kapi ("Poarta Stâlpului"), aproape de bazarul acoperit, și l-au spânzurat acolo pe 12 mai 1662. Nu împlinise încă 18 ani. Sfintele sale moaște au fost aruncate în apa Bosforului sau au fost îngropate de creștini într-un loc necunoscut. Astfel, Sfântul Mucenic Ioan a primit o cunună nepieritoare de la Dumnezeu.
11 mai: Sfântul Ierarh Metodie și Sfântul Cuvios Chiril, luminătorii slavilor
Sfântul Ioan a fost slăvit mai întâi de biserica ortodoxă grecească, care l-a înscris printre Noii Mucenici de sub jugul turcesc. Începând cu 1801, venerarea sa s-a răspândit și în România. În 1950, Sfântul Sinod al României a hotărât ca Sfântul Ioan trebuie să fie onorat în țara sa natală. Sfântul Ioan Valahul a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în octombrie 1950, iar numele său a fost adăugat în calendarul bisericesc. Sărbătoarea să este marcată anual pe 12 mai, ziua muceniciei sale.
12 mai: Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului

Niciun comentariu: