Povestea cântecului "Für Elise" al lui Beethoven

 Autorul cântecului "Für Elise" ("Pentru Elise"), genialul compozitor Ludwig van Beethoven , s-a născut pe 17 decembrie 1770, în Germania, și a murit pe 26 martie 1827, în Austria. Bagatela pentru pian în La  minor, WoO 59, Für Elise, a fost compusă de Beethoven pe 27 aprilie 1810, însă a fost publicată abia în 1867, la mulți ani după moartea lui.


Ludwig Nohl, un muzicolog german din secolul al XIX-lea, a găsit documentul original semnat de Beethoven,  pe care scria "Fur Therese am 27 zur Erinnerung and L v Bthvn", adică "Petru Therese pe 27 aprilie în amintirea lui L. V Bthvn". Ulterior, Nohl a publicat compoziția, aducând astfel la lumină una dintre piesele muzicale cele mai apreciate în toată lumea. 

                                       

Povestea cântecului "Für Elise" al lui Beethoven


Für Elise: Un studiu în mintea artistului


Manuscrisul original cu semnătura lui Beethoven pare să se refere, aparent, la Therese Malfatti (1792-1851), pentru care compozitorul avea simțăminte puternice. Totuși, unele zvonuri au afirmat că fusese dedicat altei femei, pe nume Elise. 


Therese a fost o elevă a lui Beethoven, de care se îndrăgostise, dar care i-a refuzat propunerile romantice, alegând să se mărite cu nobilul austriac Wilhelm von Drossdik. Identitatea lui Elise, totuși, așa cum spuneam, a dat naștere multor speculații. Unii istorici cred că a fost o soprană germană, pe nume Elisabeth Rockel. Această a fost foarte apropiată de Beethoven însă s-a căsătorit cu Johann Nepomuk Hummel, prietenul și rivalul compozitorului.   

                     



Întrucât cântecul "Fur Elise" a fost publicat la decenii după moartea lui Beethoven, nu au rămas până azi scrisori sau relatări care să confirme identitatea celei  căreia i-a fost dedicat. În 2009, Klaus Martin Kopitz, un cercetător specializat în viața și timpurile lui Beethoven, a pretins că Elise din "Fur Elise" a fost Elisabeth Rockel. O altă ipoteza sugerează că "Elise" a fost un substitut pentru "iubită" în vocabularul lui Beethoven. Klaus Martin Kopitz  a menționat, de asemeni, descoperirea lui Johannes Quack, un muzicolog german, conform căreia "Elise" poate fi decodată ca primele trei note ale cântecului. 


Michael Lorenz, un muzicolog austriac, a avut teoria că Rudolf Schachner, moștenitorul lui Therese von Drossdik, a fost fiul lui Babette Bredl. Babette l-ar fi lăsat pe Nohl să copieze manuscrisul după originalul primit de la Therese von Drossdik, ceea ce ar infirma teoria lui Kopitz. 


În anul 2012, muzicologul canadian Rita Steblin  și-a exprimat credința că Katharine Elisabet Barensfeld, un copil "minune" din vremea lui Beethoven, ar fi fost cea căreia i se dedicase "Fur Elise". Aceasta a călătorit în multe turnee muzicale prin Europa, învățând cu Antonio Salieri. Rita Steblin crede că Beethoven și-a dedicat capodopera acestei fete pe atunci în vârstă de 13 ani. 


Muzica din "Fur Elise" este atractivă atât pentru ascultători cultivați, cât și pentru amatori. Tempoul Molto grazioso consistă dintr-un sunet și un stil frumos a cărui continuitate facilitează tempoul să exprime o melodie minunată. De la captivarea sufletească adâncă la emoțiile intense pe care ni le inspiră, "Fur Elise" ne impresionează dincolo de înțelegerea conștientă. 


Ce este muzica sferelor?


Povestea cântecului "Für Elise" al lui Beethoven Povestea cântecului "Für Elise" al lui Beethoven Reviewed by Diana Popescu on mai 08, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.