11 iulie: Sfânta Olga, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei
Prăznuită pe 11 august, Sfânta Olga (890-969), cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei, a fost soția marelui prinț Igor din Kiev. Lupta creștinismului cu păgânismul de sub Igor și Olga, care au domnit după Oleg (+912), a intrat într-o nouă fază. Biserica lui Hristos în anii urmând domniei lui Igor (+945) a devenit o remarcabilă forță spirituală și politică pe tărâmul rusesc. Textul păstrat până azi al unui tratat al lui Igor cu grecii din anul 944 dă indicații în acest sens.
Tratatul de pace a fost aprobat de ambele comunități religioase din Kiev: "rușii botezați" (creștini) au făcut asta în catedrala Sfântului Proroc al lui Dumnezeu Ilie (20 iulie), în vreme ce "rușii nebotezați" (păgâni) au jurat în favoarea acestuia pe armele lor în sanctuarul lui Perun Tunătorul. Faptul că creștinii au fost incluși în document pe primul loc indică influența lor spirituală semnificativă din Kiev.
Evident, când tratatul din 944 a fost întocmit la Constantinopol, în Kiev existau oameni la putere ce simpatizau cu creștinismul, care recunoșteau inevitabilitatea implicării rușilor în cultura creștină.
Olga a fost țarina ce a devenit prima femeie conducătoare a Rusiei și primul membru al familiei de la putere care a adoptat creștinismul. A fost canonizată ca cel dintâi Sfânt din Kiev și este protectoarea văduvelor.
Sfânta Olga a fost văduva lui Igor I, principele Kievului care a fost asasinat în anul 945 de către supușii săi pe când încerca să le impună un tribut excesiv. Întrucât fiul lui Igor, Sviatoslav era încă minor, Sfânta Olga a devenit regentă a marelui principat din Kiev, din 945 până în 964. Curând i-a condamnat la moarte pe ucigașii lui Igor, fiind dați pieirii sute de membri ai tribului lor slav.
10 iulie: Sfinții 45 de mucenici din Nicopolea Armeniei
Sfânta Olga a fost botezată în preajma anului 957, la Constantinopol (în prezent, Istambul), la cea mai puternică patriarhie din acea vreme.
Eforturile sale de a aduce creștinismul la Kev au întâlnit opoziția fiului său, dar au fost continuate de nepotul ei, marele prinț Vladimir (decedat în 1015). Cei doi marchează tranziția dintre pagânism și creștinism în principatul Kievului.
11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia

Niciun comentariu: