25 iulie: Sfânta Cuvioasă Eupraxia
Cinstită pe 25 iulie, Sfânta Cuvioasă Eupraxia a fost fiica demnitarului Antigonos din Constantinopol, o rudă a Sfântului împărat Teodosie cel Mare (379-395).
Antigonos și soția sa, Eupraxia, au fost pioși și au împărțit cu generozitate pomeni celor nevoiași. Li s-a născut o față, pe care au numit-o, de asemeni, Eupraxia. Curând, Antigonus a murit și mama sa s-a retras de la curtea imperială. A mers cu fiica sa în Egipt, sub pretextul de a-și inspecta proprietățile de acolo.
În apropiere de Tebaida, era o mănăstire de maici cu reguli monahale stricte. Viața celor care locuiau în aceasta a atras-o pe pioasa văduvă. Ea a vrut să dea un ajutor material mănăstirii, dar stareța Teofila a refuzat-o, spunându-i că surorile se devotaseră întru totul lui Dumnezeu și că nu doreau să aibă bogății pământene. Stareța a acceptat să primească numai lumânări, tămâie și ulei.
Tânăra Eupraxia avea șapte ani în acel timp. I-a plăcut traiul monahal și s-a hotărât să rămână la mănăstire. Credincioasa sa mamă nu s-a opus voinței fiicei sale. Lăsându-și fata la mănăstire, i-a cerut să fie umilă, să nu se bazeze niciodată pe descendența sa nobilă și să-i slăvească pe Dumnezeu și pe surorile sale.
În scurtă vreme, mama sa a decedat. Aflând asta, Sfântul împărat Teodosie i-a trimis Sfintei Eudoxia o scrisoare în care-i amintea că părințîi ei o logodiseră cu fiul unui senator, pentru a se căsători cu acesta la vârsta de 15 ani. Împăratul voia astfel să onoreze obligația părinților săi. Drept replică, Sfânta Eudoxia i-a scris lui Teodosie că ea era deja o mireasă a lui Hristos, cerându-i să vândă proprietățile sale, împărțind veniturile rezultate bisericii și săracilor.
Când a ajuns la vârsta maturității, Sfânta Eudoxia și-a intensificat și mai mult eforturile ascetice. Mai întâi, s-a împărtășit din hrană o dată pe zi, apoi o dată la două zile, trei zile, și, în cele din urmă, o dată pe săptămână. Și-a împletit postirea cu îndeplinirea însărcinărilor monahale. A muncit umilă în bucătărie, spălând vasele, a curățat încăperile și și-a slujit surorile cu zel și iubire. Surorile au început, de asemeni, să o îndrăgească pe umila Eudoxia. Însă, una din ele o invidia și a născocit că toate eforturile sale aveau scopul de a se bucura de glorie. Această soră a pornit să o tulbure și să-i aducă reproșuri, însă Sfânta fecioară nu i-a răspuns la fel, ci i-a cerut cu umilință iertare.
Dușmanul omenirii i-a provocat Sfintei numeroase nenorociri. Odată, pe când lua apă, a căzut în fântână, și surorile au tras-o afară de acolo. Altădată, Sfânta Eudoxia tăia lemne pentru bucătărie și și-a tăiat piciorul cu securea. Când căra un braț de lemne pe o scară, s-a împiedicat de poalele veștmântului său. A căzut și o așchie ascuțită a tăiat-o aproape de ochi. Sfânta Eudoxia a îndurat toate aceste necazuri cu răbdare și, oricând i s-a cerut să se odihnească, nu a consimțit.
Pentru eforturile sale, Domnul i-a dat Sfintei Eudoxia darul de a face minuni. Prin rugăciunile sale, a vindecat un copil surd și mut, și a izgonit un demon dintr-o femeie posedată de el. La mănăstire au început să vină bolnavi pentru a fi însănătoșiți. Înainte de moartea Sfintei Eudoxia, stareța a avut o viziune. În aceasta, Sfânta fecioară a fost dusă într-un palat splendid și a stat înaintea tronului Domnului, înconjurată de îngeri. Maica Domnului i-a arătat Sfintei Eudoxia o cunună luminoasă și i-a zis că o pregătise pentru ea, adăugând că Eudoxia va sosi acolo în zece zile.
24 iulie: Sfântul Mucenic Ermoghen
Stareța și surorile au plâns amar, nevoind să o piardă pe Sfânta Eudoxia. Însăși Sfânta, aflând despre viziune, a plâns, întrucât nu era pregătită pentru moartea sa. I-a cerut stareței să se roage Domnului să-i dăruiască încă un an de viață pentru pocăință. Stareța a consolat-o și i-a spus că Domnul îi va acordă o mare miluință. Sfânta Eudoxia nu s-a simțit bine și, îmbolnăvindu-se, a murit curând în pace la vârsta de 30 de ani.
25 iulie: Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Niciun comentariu: