Qetesh, zeita egipteana a dragostei


In mitologia egipteana , Qetesh (numita si Qadesh sau Kadesh) era o zeita a sexualitatii, despre care se crede ca isi originea intr-o divinitate sumeriana/ semitica provenita din mitologia caldeeana .Sotul lui Qetesh era zeul Resheph , o alta zeitate caldeeana introdusa in Regatul de Mijloc.
Qetesh era o reprezentare atat a lui BA (fertilitate , dragoste si frumusete) , cat si a lui KA (un eros de tip platonic).

In Egiptul antic , Qetesh a fost asimilata ca mama a lui Min , zeu al fertilitatii si al impulsurilor sexuale.Desi , initial , a fost o zeita foarte populara , a devenit in timp integrata ca un aspect al lui Hathor , zeul egiptean al placerii.In conexiunea ei cu Hathor , sau cu Asherah ( consoarta lui Yaweh / YHWH /YHVH) , ea combina simbolul triunghiului pubic al lui Asherah cu imaginea frontala a lui Hathor , sau intelepciunea lui Asherah cu inteligenta lui Hathor.

Qetesh era infatisata ca o femeie dezbracata stand pe un leu , cu o semiluna / luna in crestere deasupra capului (simbolizand noaptea) .Intr-una din maini tinea unul au mai multi serpi ( reprezentare a masculinitatii) , iar cealalta mana era inclestata asupra unei flori de lotus (simbolizare a feminitatii).

In mitologia greaca , Qetesh a fost asimilata cu Athena (Atena) .De asemenea , anumite aspecte ale ei sunt regasite in zeitele din Micene , divinitatile minosiene din Creta .


Articole din acelasi domeniu :

Diana , zeita vanatorii , naturii , fertilitatii si lunii

Kali , zeita hindusa a mortii

Afrodita , zeita greaca a dragostei , dorintei si frumusetii
Qetesh, zeita egipteana a dragostei Qetesh, zeita egipteana a dragostei Reviewed by Diana Popescu on aprilie 26, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.