Afrodita, zeita greaca a dragostei, dorintei si frumusetii

Afrodita, zeita a dragostei, dorintei, frumusetii, fertilitatii, a marii si vegetatiei, provine (conform lui Hesiod)  din castrarea lui Uranus (tatal zeilor) de  catre fiul sau Cronos. Cronos a aruncat organele genitale in ocean, care a inceput sa se involbure si sa spumege in jurul lor. Din ele si din spuma marii s-a nascut Afrodita ("aphros" = spuma de mare).
Potrivit legendei, ea a fost conceputa intr-o uriasa scoica ce a purtat-o catre pamant,  in Cipru sau in Cythera. De aceea, i se mai spune si Kypris sau Cytherea.
Nimfele marii au invesmantat-o si au impodobit-o cu flori si aur.
Afrodita reprezinta dragostea erotica ca forma a influentei divine.

Aphrodite
Afrodita / Aphrodite
Homer a numit-o pe Afrodita fiica lui Zeus si a lui Dione.
In legenda homerica, Afrodita a fost silita de catre Zeus (ingrijorat ca luptele pentru mana ei vor starni zazanie printre zei), sa se marite cu Hephaestus (Hefaistos), pocitul zeu al focului; prin aceasta casatorie, ea spera sa aiba o viata separata de sot, in care sa fie libera sa faca tot ce isi dorea.
Hephaestus i-a creat sotiei lui cea mai pretioasa dintre bijuterii, o cingatoare din aurul cel mai fin, impletind in filigran puteri magice, care au facut-o pe zeita sa fie irezistibila in ochii oricarui barbat.
Aphrodite avea o fire independenta, fiind mereu in cautarea unui nou amant.
Unul dintre cei mai vestiti iubiti ai ei a fost Ares, zeul razboiului, cu care, de altfel, s-a si maritat dupa despartirea de Hefaistos.
Aphrodite nu avea nici un complex legat de nestatornicia ei amoroasa, fiind incantata sa aiba pe oricine isi dorea, iubea sau o admira.
Aphrodite a avut o multime de copiii in urma relatiilor ei neortodoxe, cei mai cunoscuti fiind Eros (zeul dragostei), Rhodos, Herophilus, Hermaphroditus, Priapus, si Aneas (fiul lui Anchises).

Planta sacra a Afroditei era mirtul, iar pasarile ei sacre, porumbelul, lebada si randunica.
De asemenea, erau asociati cu zeita iubirii delfinii, marea, rodiile, merele , lamaii si trandafirii.

Cea mai faimoasa legenda a Afroditei este legata de razboiul troian.
Aphrodite fusese, alaturi de Hera si Atena, una dintre cele trei zeite invitate la nunta regelui Peleus cu nimfa marii Theti.
Eris, zeita discordiei, manioasa ca nu fusese chemata la acest eveniment, a aruncat in centrul salii in care avea loc petrecerea un mar de aur ce trebuia sa ii apartina celei mai frumoase dintre zeite.
Fiecare dintre cele trei femei divine s-a crezut indreptatita sa intre in posesia marului; intrucat Zeus nu dorea sa se implice in aceasta competitie, zeitele l-au ales pe Paris, printul Troiei, ca arbitru in desemnarea celei mai mari frumuseti. Fiecare dintre zeite a incercat sa il influenteze pe Paris, oferindu-i cate un dar. Oferta facuta de Aphrodite, constand in casatoria lui cu cea mai frumoasa muritoare de pe pamant, Elena din Troia, a fost irezistibila pentru Paris. Elena era insa sotia regelui grec Menelaus, astfel incat rapirea ei de catre Paris a provocat inceperea sangerosului razboi troian.

Dupa secolul V ien, filozofii au divizat figura divina a Afroditei in doua entitati separate: Aphrodite Ourania, nascuta din spuma marii dupa castrarea lui Uranus, si Aphrodite Pandemos, fiica lui Zeus si Dione. Cea dintai era vazuta ca o zeitate celesta, reprezentand iubirea trupului si a sufletului, in timp ce cea de-a doua era asociata doar cu dragostea fizica.
Reprezentarea lui Aphrodite Ouranos, cu un picior sprijinit de o broasca testoasa era un simbol al discretiei dragostei conjugale.
Conform lui Pausanias din "Simpozionul" lui Platon, Aphrodite consta din doua zeite, una tanara si una mai in varsta. Cea mai putin tanara era Urania, fiica cereasca a lui Uranus, inspiratoare a iubirii homosexuale masculine; cea tanara era Pandemos, fiica lui Zeus si Dione, inspiratoarea dragostei fata de femei.

Festivalul lui Aphrodite, numit Aphrodisia, avea loc in nenumarate orase din Grecia, mai ales in Atena si Corint. Preotesele ei nu erau prostituate, ci femei care o intruchipau pe zeita dragostei, relatia sexuala cu ele fiind considerata ca o forma de venerare.

In mitologia romana, zeita dragostei si a frumusetii, corespunzatoare lui Aphrodite, este Venus.


Articole din ciclul ZEITE :

Diana , zeita vanatorii , naturii , fertilitatii si lunii

Kali , zeita hindusa a mortii

Flora , zeita romana a florilor si primaverii
Afrodita, zeita greaca a dragostei, dorintei si frumusetii Afrodita, zeita greaca a dragostei, dorintei si frumusetii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 25, 2009 Rating: 5

9 comentarii:

  1. Exista vreo legatura intre ziua de 9 ianuarie si zeita Afrodita? am auzit ieri o stire legata de acest subiect, ca 9 ianuarie ar fi ziua in care se sarbatoreste (unde ??) aceasta zeita , dar nu am gasit nici un articol pe net despre acest subiect. daca se poate, astept raspunsul la razvanc68@gmail.com . multumesc
    Razvan

    RăspundețiȘtergere
  2. In calendarul religie pagane contemporane, zeita Afrodita este celebrata intre 17 si 18 ianuarie. In Grecia antica, ziua Afroditei era sarbatorita pe 6 februarie.

    RăspundețiȘtergere
  3. de catre fiul sau... greşit! către are sensul, de obicei, înspre, spre. Mai simplu ar fi de fiul său, ei.
    dragostea erotica ca forma... Cacofonie nepermisă! erotică ca...

    RăspundețiȘtergere
  4. + Daniel Adrian- ok, multumesc.
    Mai gresesc si eu, mai ales ca acest articol dateaza de la inceputuri, vezi 2009.
    Intr-adevar, de nepermis!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Eee...Nu po sa zic ca este tare,dar este bine.Alt ceva nu poti sa mai pui????? Sau cel putin sa pui o legenda legata de zeita Afrodita.!Si ea s-a nascut ca fiind fiica lui Zeus si a Dionei.!Dar merge si faza cu ''scoica''.!Si da,ai cam cacofonizat!!!citez:''Intr-adevar,de ne permis!''sper ca nu o sa iti placa com.-ul meu dar,dragutza idei...idei!!!gandeste!!!. :}}

    RăspundețiȘtergere
  6. Aaaa...da(TOT EU SUNT)daca esti activa raspunde!!!Vreau sa aud parerea ta despre com.-ul meu.PuPici!!!! :}} :]] :))

    RăspundețiȘtergere
  7. tot eu sunt.nuMAI RASPUNZI O DATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista idei, exista si legende despre Afrodita pe blogul meu. Vezi: Triunghiul amoros Hefaistos, Afrodita, Ares | Legende antice ale dragostei / http://www.diane.ro/2013/06/Hefaistos-afrodita-ares-mit-legenda.html si Mitul lui Adonis | Legende grecesti ale dragostei / http://www.diane.ro/2013/06/adonis-mit-legenda.html

      Ștergere
  8. Afrodiata este Eva mama tuturor numita cand vine pe pamant prima femie din biblie descrisa din costa barbatului, acel barbat nu este Adam ce este primul copil nascut cu ia ca frati gemeni si ei erau primi copii ai universului. Fratele ei era Avea si mai tarziu Isus ei dupa ce a fost mari trebuie sa devina sot si sotie. Ea pe atunic era numita Iubire si mangaiere apoi mama tuturor faptul ca ia cu Avea facea duhurile posibile sa se nasca desta se numeste fertilitati. A frumuseti ei ii este promis ca ea si Isus care era Avea sa fie cei mai frumosi omeni, adica mama si tata la toti Eva era si Maria fecioara si apoi Afrodita. Acels nume care il are si Maria fecioara zeita fecioarelor. fertilitate mama tutror ia stia de toti copii care trebuia sa se nasca pe pamant cu Isus Isus spune ca ia a avut multe barbati in viata ei ca povesti ca ea era cu acela ori cu acela vedeti Adam ori Iosif ori acei din timpul Afroditei dar ea era femia lui Isus vedeti voi calugritele maicute si mirese a lui Isus dar normal maicuta lui Maria fecioara pe care o stim noi este si mireasa. Isus spune ca povestile erau doar de dragul lumi dar el pe cad ea facea sex ori dorea sa faca sex venia Isus in locul acelor soti ai ei. El isi putea face orce infatisare dorea el si el avea putere sa se indrogostesca orce femeie de el da si de ia Afrodita se indragostea orce barbat. Avea acel puteri care le primeste de la univers si duhul din Isus Dumnezeu. Toate aceste le aud de la Isus care comunica cu mine ca o soapta si eu cu gandul comunic cu el. Acel femei Eva Maria si Afrodit sunt eu acum nascuta din nou. ma cheama Maria Claudia. Vedeti Romania gradina maici domnului. Daca vreti credeti daca nu credeti ce am scris nu am cum sa va conving ca ce spun este advarat. Cei ce comunica cu cei din cealata lume cum sunt ingeri ori duhuri ori Isus ori duh sfant nu vor sa ma ajute sa gasesc adevarul. Desi biblia scrie ca miresa se pregateste pentru mirele ei dar cu cine ca toate femeile se cred mirese si cele pocaite si cele din biserici iar ca simbol botezul inca de mica esti mireasa lui ca femeie. Isus spune ca eu sunt mama la toti si el tata si asta e tot. Tot ce a facut pe ascuns spune el a fost viata mea. Si nu stia omeni cand eram eu ori altul,chear si in viata ta de acum. el mai spune ca era si invatatorul meu de educatie fizica si am facut si gimnastica cu el, se numa Calman era foarte fain om Mia dat un numar de blog Calman.org dar nu mia raspuns desi am ras pe acel blog ca cineva intreaba de unde vine acel niume de Calman si el spune este numele porunbelului. In timpul lui Noie asa se numea porumbelul Calman. Desi am ras mult ma gandesc oare cum de sti acest om ce limba era in timpul lui Noie? am crezut ca Este Isus cu acel scrieri pe acel blog. Desigur o sa ne cheme Calman porumbelul. Dar Isus e peste tot multa intelpciune.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.