vineri, 24 aprilie 2009

Flora, zeita romana a florilor si primaverii


Flora , zeita romana a florilor isi facea simtita prezenta odata cu sosirea primaverii , dupa ce se topeau ultimele urme de zapada si incepeau sa rasara floarile de sofran.Sarbatoarea Floralia , sau Florifertum , avea loc intre 27 aprilie si 3 mai , simboliza reinnoirea ciclului vietii si era marcata de petreceri vesele , animate de dansuri si bautura , si de expunerea din belsug a florilor.Floralia se desfasura in calendele IV ale lunii mai.Prostituatele romane considerau acest festival ca fiindu-le dedicat , in timp ce cetatenii romani obisnuia sa impodobeasca cu flori templele , daruind ofrande din lapte si miere zeitei Flora

Zeita greaca corespunzatoarei Florei era Chloris.Floria era maritata cu Favonius , zeul vantului, avand drept companion pe eroul Hercule.

Zeita Flora era una dintre divinitatile stravechi care vegheau asupra dezvoltarii lumii vegetale.Tot ce crestea din pamant , inflorea sau dadea rod era sub protectia ei.Zeita primordiala a pamantului , proteja gradinile , livezile si campiile .
Sabinele ii dedicasera Florei intreaga luna aprilie , iar oscanii o cunosteau sub numele de Flusia.
Conform legendei , cultul Florei si al altor divinitati ale sabinelor a fost adus in Roma de catre Titus Tatius in secolul VIII ien.Marele preot al zeitei Flora din Roma era numit Flamen Floralis , tagma acestor slujitori ai zeitei spunandu-se ca provine de pe vremea regelui Numa.

Multe dintre legendele legate de zeita Flora au fost preluate de catre poetii latini din mitologia greaca.Ovidiu , poetul , a relatat un mit in care Flora era identificata cu nimfa Chloris.In aceasta legenda , zeul vantului Zefir (Zephyr) se indragostea de Chloris si o rapea ; Chloris incuviinta , in cele din urma , asupra casatoriei cu Zephyr , iar acesta o inscauna ca stapana a florilor.
Intr-o alta povestire a lui Ovidiu , Flora poseda o floare care avea darul magic de a o lasa insarcinata pe orice femeie care o atingea.Zeita Juno , dorindu-si sa aiba un copil din pantecul ei , a cerut ajutorul Florei.Zeita florilor i-a incredintat floarea fermecata , iar Juno a dat nastere zeului Marte.De aceea , spune mitul , luna martie a luat numele zeului Marte , perioada in care vegetatia renaste iar florile se deschid catre cer.

Jocurile florale , in onoarea zetei Flora, numite si Ludi Florales sau Floralia , au fost sarbatorite incepand cu anul 241 ien , fiind asociate cu constructia templului dedicat divinitatii florilor , Aedes Flora.Jocurile florale constau din Ludi Scaenica si Ludi Circenses , reprezentatii teatrale si curse de caruri care se desfasurau in Circ.Aceste manifestari erau supranumite Florifertum , Festivalul florilor.

Jocurile Florale erau foarte populare printre cetatenii Romei.Floralia era o perioada a bucuriei , marcata de suprematia senzualitatii si de abandonarea extaziata fata de riturile primaverii.Templele , impodobite cu flori erau aglomerate de bogatia jertfelor ; actorii , mimii si comediantii insufleteau antrenul multimii , iar curtezanele orasului isi afisau nuditatea in provocatoare dansuri erotice.Oamenii se imbracau cu haine multicolore si se impodobeau cu flori , iar strazile erau iluminate da lampi si torte pentru a permite deasfasurarea neintrerupta a petrecerii.Crengi de fasole , de lupin si alte plante erau aruncate in mijlocul multimii , ca un simbol al fertilitatii.
Cursele de caruri aveau loc in Circus Maximus , zeita Flora fiind considerata o protectoare a carelor.Dupa aceste intreceri , in cea din urma zi a festivalului , li se dadea drumul in ringul circului , iepurilor , caprelor si caprioarelor , care erau urmarite intr-o vanatoare rituala.Cine prindea unul din aceste animale simbolizand fertilitatea , era considerat a fi o persoana norocoasa , asupra carei belsugul urma sa se reverse.

Intr-o legenda romana se spune ca Jocurile Florale au aparut gratie generozitatii unei curtezane (printre ai carei clienti s-ar fi aflat si Hercule), Acca Laurentia , care isi lasase imensa avere drept mostenire poporului roman.Aceasta legenda este , insa, inca un exemplu asupra confuziei care domina credintele religioase ale romanilor.De fapt , Acca Laurentia era numele unei zeite care isi avea propriul festival in data de 23 decembrie.

.In prezent , sarbatoarea Florei este mentinuta in traditiile religioase pagane legate de data de 1 mai.Aceste celebrari sunt asociate in egala masura cu cele doua divinitati romane surori : Flora , reprezentand renasterea florilor si Fauna , simbolizand nasterea mieilor si a altor animale.

Articole din ciclul ZEITE :

Diana , zeita vanatorii , naturii , fertilitatii si lunii

Pentagrama zeitei Diana

Kali , zeita hindusa a mortii

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Ai o parere? Spune-mi-o si mie! Timpul meu este extrem de limitat, asa ca nu pot da raspunsuri despre interpretarea viselor decat celor care nu sunt anonimi. Pe de alta parte, tin sa mentionez ca, deocamdata, nu am vreme pentru astrograme personale!