Simbolurile dragostei, simbolismul iubirii

Dacă dorești ca dragostea să îți învăluiască viața sau vrei să vezi Iubirea, întrupată în cei apropiați ție, tot ce trebuie să faci este să te concentrezi asupra însemnelor și simbolurilor universale ale acestui magic simțământ. ce pot stimula energie pozitivă, prilejuind, în același timp, noi oportunități pentru dragostea care plutește în jurul tau.

Simbolurile dragostei nu pot defini iubirea în toată complexitatea ei, dar pot reprezenta puncte de reper in calea noastră către acest sentiment absolut.
Atunci cand te concentrezi asupra unui astfel de simbol, poti fi cufundat într-o cunoastere profunda , care iti da sansa clarificarii si exprimarii afectiunii care te stapaneste.

Simbolurile iubirii sunt calauze spirituale ale focalizarii catre energia dragostei.
Intr-o practica spirituala de conectare cu efluviile iubirii , poti proceda in felul urmator :
-Alege-ti un simbol al dragostei fata de care te simti foarte apropiat .
-Aseaza aceasta imagine intr-un loc aflat la vedere , in care sa il poti vizualiza cat mai des.
-Mediteaza asupra acestui simbol , adanceste-te asupra fiecarui detaliu si incearca sa simti energia care iti este transmisa de simbolul ales.
-Adu-ti in minte acest simbol inainte de adormi si atunci cand te trezesti.
-Scrie un jurnal al dragostei.Pune pe hartie toate senzatiile sau ideile pe care ti le inspira simbolul dragostei.
-Pastreaza in minte , cat mai mult , simbolul ales.Nu lasa gandurile sa se indeparteze de la frumusetea si puritatea lui.Lasa-te patruns de un optimism focalizat asupra celei mai inalte conceptii a iubirii.

Inima

In vechime , inima era considerata sursa tuturor emotiilor umane ; vena dragostei , pornita din inima , avea ca punct final degetul inelar de la mana stanga , deget pe care , in mod traditional , este purtata verigheta. Expresia “ a darui inima” semnifica actul voluntar de daruire totala a iubirii fata de o persoana.

- Inima este un simbol al zilei Sfantului Valentin , intrucat “ dragostea este un sentiment pornit din inima” .

-Magicienii si alchimistii au folosit inima , ca un simbol plin de forta , in incantatii si vraji de dragoste , sau in descantece de intarire a unei relatii de cuplu.

- Ca insemn al adevarului , “inima sacra” a lui Cristos este un punct central al credintei din biserica romano-catolica , reprezentand un simbol al iubirii Domnului fata de oameni.

- “Inima violeta” este un simbol al iubirii pentru cei care au cazut prada suferintei bolii sau nu ne mai sunt in preajma.
- Inima strapunsa de sageata lui Cupidon ( sageata in al carei varf , conform legendei , era un diamant ) , este cel mai cunoscut simbol al dragostei.

- Ca reprezentare grafica a unui triunghi cu varful in jos , inima semnifica un vas in care este turnata sau purtata dragostea.

Mai multe despre acest simbol , in articolul Inima , simbol si semnificatie

Cupidon sau Eros

Iubirea si atractia dintre un barbat si o femeie este atribuita , conform traditiei , zeului Cupidon.

Cupidon ori Cupid este reprezentat ca un baietel dezbracat si rotofei , inzestrat cu aripi , afisand , adesea, un suras rautacios.El poarta un arc si o tolba cu sageti , cele din urma fiind folosite in strapungerea inimilor noastre cu fiorul amagitor al dragostei.

- In Grecia antica , Eros ( Cupidon) era fiul lui Ares , zeul razboiului si al Afroditei , zeita dragostei si a frumusetii .Potrivit marturiei lui Hesiod , Eros era o zeitate provenita din Haos si reprezenta fortele primare ale dorintei.

- Conform unei legende din mitologia romana , mama lui Cupidon , Venus, era geloasa pe frumusetea muritoarei Psyche , si i-a poruncit fiului ei sa aduca o napasta asupra rivalei salei.Cupidon , indragostit pana peste cap de Psyche , a luat-o insa in casatorie.

Tragedia a pornit de la faptul ca , muritoare fiind , Psyche avea interdictia de nu il privi pe sotul-zeu in fata.Fericirea ei a durat pana cand , ispitita de surorile ei, Psyche a indraznit sa treaca peste aceasta ingradire.Cupidon ,pentru a-i pedepsi indrazneala , a parasit-o , iar Psyche s-a trezit , dintr-o data , in mijlocul unei campii pustii , izolata de orice fiinta umana.In cautarea iubitului ei , ea a ajuns la templul lui Venus.Neinduplecata in dorinta ei de a o distruge pe tanara femeie , zeita dragostei a supus-o unor crunte incercari, fiecare dintre ele mai grea si mai periculoasa decat cele precedente.

Ultima proba prin care a trebuit sa treaca Psyche a constat in sarcina de a face o calatorie in lumea subpamanteana.Acolo , ea trebuia sa sustraga niste bijuterii ale lui Persephine , sotia lui Pluto , si sa le puna intr-o mica cutie incredintata de Venus. Desi fusese avertizata sa nu se uite in cutie , Psyche nu a rezistat acestei tentatii si , drept urmare , a cazut prada unui lesin mortal.

Atunci cand Cupidon a gasit-o , el a extras din ea somnul mortii si l-a pus inapoi in cutie.Iertata de Cupidon , de Venus si de ceilalti zei , datorita iubirii sale credincioase , Psyche a fost ridicata la rangul de zeita.

Marul

Marul este un simbol al dragostei , extazului, fertilitatii si belsugului.

-In istoria timpurie a Greciei , marul avea un rol esential in ritualul curtarii unei femei.De exemplu, in secolul VII en , un cuplu care isi dorea fericirea trebuia sa imparta un mar , ca simbol al casatoriei si insemn al sperantei intr-o uniune fertila.

-In China , marul reprezinta pacea , iar florile de mar sunt un simbol al adoratiei.

-In vechea traditie a tiganilor , daca o femeie manca jumatatea unui mar inaintea miezului noptii, iar cealalta jumatate dupa ora 12 noaptea , putea sa ii apara in vis barbatul pe care il va iubi.

- La casatoria lui Zeus cu Hera , Gaia i-a daruit miresei mere , ca o emblema al iubirii si uniunii maritale.

- Dionysus , zeul grec al vinului , atunci cand o curta pe Aphrodite , i-a dat in dar acesteia , ca simbol al dragostei care il insufletea , mere si vin.


Harpa

Harpa (fermecata) este un simbol al dragostei si paradisului , un insemn al iubirii sub forma artei lirice , a muzicii si poeziei.

Potrivit legendei , prima harpa a fost creata de catre Canola.Dupa o cearta cu iubitul ei, Canola a ratacit tulburata prin noapte si a fost atrasa , la un moment dat , de o muzica magica care , in cele din urma , a facut-o sa cada prada somnului.A doua zi dimineata , ea descoperit sursa armonioasei melodii sub forma scheletului unei balene prin pielea carei vantul articula notele muzicale.Inspirata de descoperire, Canola a creat cea dintai harpa , pe care a dedicat-o lui Daghda , zeita celtica a belsugului si protectiei.Harpa lui Daghda era vestita pentru capacitatea de a crea trei feluri de muzica : melancolica , vesela si linistitoare.

- Harpa este un instrument celtic traditional .Ea simboliza o punte a iubirii care facea legatura intre pamant si paradis.

-In Norvegia si Islanda , coardele harpei formau o scara simbolizand inaltarea catre cel mai stadiu al iubirii si o cale ascedere catre paradis.

- Biblicul rege David canta la harpa Domnului , exprimandu-si in acest fel devotiunea si iubirea fata de Dumnezeu.

Trandafirul

Trandafirul simbolizeaza dragostea , pasiunea , dorinta , voluptatea , puritatea si perfectiunea fizica.Cea mai populara floare din cultura occidentala , trandafirul a intruchipat iubirea vreme de secole.

In mitologia greaca si romana , primii trandafiri au aparut din sangele lui Adonis , datorita dragostei zeitei Aphrodite ( Venus) . In acest fel , ei au devenit insemne ale iubirii si ale vietii eterne.

Culoarea trandafirilor exprima intreaga gama a emotiilor legate de dragoste :

Violet deschis ( violet spre roz) : incantare si unicitate.
Portocaliu : fascinatie
Roz (inchis) : satisfactie , prietenie , admiratie.
Rosu : dragoste , respect si curaj
Rosu deschis : modestie , recunostiinta , admiratie si simpatie.
Rosu inchis : frumusete si pasiune.
Alb : inocenta , puritate , secret , tacere , respect , obedienta , iubire adevarata (pura) .
Galben : bucurie , prietenie , gelozie , speranta si libertate.
Rosu si alb : unitate , implicare , logodna.
Galben si portocaliu : ganduri pasionale.
Galben si rosu : felicitare.

Trandafirii fara ghimpi simbolizeaza “dragostea la prima vedere” sau “Fecioara Maria”.

Bobocii de trandafir semnifica frumusete , tinerete si o inima inocenta in iubire .Culoarea bobocilor transmite urmatoarele mesaje :

- Rosu : puritate si dragalasenie.
- Alb : feciorie , adolescenta femeii.

Articole cu aceeasi tema :

Trandafirul, simbol al dragostei | iubirii ?

Legendele trandafirului

Limbajul florilor. Dictionar de simboluri florale


Porumbelul si pasarea dragostei

Simboluri ale iubirii , fidelitatii si credintei.

-Pasarile dragostei”, mici pasari cu un penaj multicolor , sunt originare din Africa .Ele poarta acest nume datorita atasamentului dragastos fata de partenerul lor de cuplu , o astfel de pasarea neputand supravietui fara perechea ei.

-In legendele slave , dupa moarte , sufletul se transforma intr-un porumbel care se inalta catre paradisul iubirii.

-In hinduism , porumbelul este o reprezentare a spiritului si a infinitei lui capacitati de a iubi.

-In mitologia greco-romana , porumbelul era pasarea sacra a zeitei dragostei Aphrodite / Venus.

-In vechile practici ebraice , porumbelul era sacrificat ca un dar de dragoste semnificand purificarea unei recente mame dupa nastere.

-In occident , porumbelul si turturica sunt simboluri ale dragostei intalnite frecvent in traditiile de nunta.

Lebada

Simbolizeaza dragostea , gratia , puritatea , frumusetea si sinceritatea.

-Ca atribut al zeitei dragostei , Aphrodite , lebada era asociata cu castitatea.

-Lebada era si o reprezentare a lui Zeus , intrucat mai marele zeilor se transformase intr-o astfel de pasare pentru a o seduce pe Leda , frumoasa regina muritoare.Se spunea ca lebedele au umplut cerul in ziua in care Leda l-a nascut pe fiul lui Zeus , Apollo .

- In cultura celtica , lebada este asociata cu muzica , iubirea , puritatea si sufletul.Conform miturilor celtice , lebedele aveau puterea de a-si schimba forma , transformandu-se in oameni , si erau stapane peste elementele primare ale apei , pamantului si aerului.

-Lebada este unul din simbolurile Maicii Domnului , fiind o reprezentare a puritatii si iubirii ei.

Frunza de artar

In Japonia si China , frunza de artar este un simbol al indragostitilor.

In America de Nord exista obiceiul de a pune frunze de artar la picioarele patului , ca o protectie fata de demoni si un mijloc de stimulare a dorintei sexuale si somnului profund.Pe acelasi continent , obiceiul berzelor de a-si face cuibul cu frunze de artar , a transformat aceste frunze intr-un simbol al iubirii ivite odata cu aparitia unui nou nascut intr-o familie.

Cochilia

Datorita invelisului sau dur , cochilia de melc sau de scoica ( adapostind o perla) a devenit o expresie a protectiei vietii si al aspectului protector in care se poate intruchipa iubirea.In mitologia romana , Venus , zeita dragostei , s-a nascut din spuma marii si a fost purtata la tarm de o uriasa , magica scoica.

Zeita hindusa Lakshmi a fost creata , conform legendei , din nisipul si perlele din interiorul unei scoici.Tot in hinduism , cochilia de scoica are o semnificatie simbolica , intrucat ea ii trezeste la viata pe cei credinciosi si ii cheama catre paradis pe oamenii a caror inima este incarcata cu iubire.

Nodurile dragostei

Simbol al iubirii eterne , nodul iubirii este o populara emblema celtica , de provenienta irlandeza.

Tinerele femei din lumea musulmana obisnuia sa isi transmita mesajele de dragoste prin intermediul unor astfel de noduri , impletite in covoare.

Mai multe amanunte in articolul Nodul iubirii, stravechi simbol celtic

Rata mandarin , un simbol feng-shui al dragostei

Cunoscute in limba chineza sub numele de yuan- yuang , ratele mandarin sunt pasari extrem de atasate de perechea lor , fapt ce le-a transformat in intruchipari ale fidelitatii si al puternicului atasament al iubirii.Potrivit unei legende chinezesti , daca o astfel de rata este separata de partenerul ei , ea nu poate supravietui singuratatii si dorului .

Ratele madarin sunt utilizate in terapii feng shui destinate oamenilor singuri , care au dificultati in gasirea unui partener pe masura.De asemeni , ele aduc noroc cuplurilor casatorite si ajuta la rezolvarea problemelor familiale.

Ca remediu feng shui eficace , ratele mandarin trebuie sa fie amplasate in partea de sud-vest a locuintei sau dormitorului.In acest fel , ele pot transmite o intensa energie afectiva , care mareste afectiunea si atractivitatea fata de partenerul de cuplu.

Mainile

Mana unei femei reprezinta un simbol plastic care intruchipeaza feminitatea.Ea poate fi infrumutesata printr-o bratara sau prin inele.In Marea Britanie , imaginea a doua maini stranse reprezinta legatura apropiata dintre regina Victoria si printul Albert , simbolizand prietenia dintre Germania si Anglia.
“A cere mana” este o expresie consacrata a infriguratei chestionari : “Vrei sa te mariti cu mine?”

Simbolul chinezesc al iubirii








Inelul Claddagh

Copyright © diane.ro

Articole cu aceeasi tematica din blogul Dianei:

Afrodita , zeita dragostei , dorintei si frumusetii

Aforisme, citate , maxime despre dragoste

Semnificatia si simbolurile culorilor
Simbolurile dragostei, simbolismul iubirii Simbolurile dragostei, simbolismul iubirii Reviewed by Diana Popescu on august 15, 2009 Rating: 5

7 comentarii:

  1. este foarte util ceea ce ai scris tu acolo . chiar aveam nevoie de simboluri ale iubiri pentru a face o poezia la romana :D

    RăspundețiȘtergere
  2. da imi plak ft,mult dar numai ka vreai sa stiu ce inseamna simbolul codrului.ma ajuta cineva,,pls.

    RăspundețiȘtergere
  3. e foarte frumos ce ai scris ma impresionat placut

    RăspundețiȘtergere
  4. imi place tot ce ati scris mai sus ,,continuati ,,tot asa ,,.

    RăspundețiȘtergere
  5. tineti-o tot asa ,este minunat ce ati povestit..

    RăspundețiȘtergere
  6. cineva mi-a spus ca ziua are 24 de ore ca o ora are 60 de minute ca un minut are 60 de secunde dar nimeni nu mi-a spus ca o secunda fara tine e o eternitate

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am înteles nimicdar spusele tale în legătură cu iubirea sunt frumoase

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.