Piersica in legende, superstitii si simboluri


Numele piersicii deriva din credinta straveche a europenilor ca acest fruct ar fi fost originar din Persia (Iranul de astazi) , lucru confirmat atat de denumirea stiintifica de "persica" , cat si de numele latinesc al acesteia , "malum persicum" ("mar persan").In realitate , piersicul (Prunus Persica) este un o specie de pom facand parte din genul de plante "Prunum" , cultivata initial in China.

Tocmai datorita vechimii sale in aceste regiuni orientale , piersicul este un simbol chinezesc traditional al longevitatii , purtand totodata numeroase alte semnificatii pozitive.De fapt, fiecare parte a acestui pom intrupeaza un inteles aparte.In China antica se credea ca lemnul de piersic are potentialul de a indeparta fortele raului , fiind folosit adesea pentru crearea unor arme .In magia taoista , o potiune avand la baza petalele florilor de piersic era inzestrata cu capacitatea de a face oamenii sa se indragosteasca nebuneste.Piersica este un insemn chinezesc consacrat al primaverii si casatoriei.Potrivit folclorului chinezesc , piersicile aflate intr-un dormitor au darul de a inspira cererile in casatorie .
Se spune ca pomul de piersic al nemuririi aflat in muntii Kun Lun rodeste o data la 3000 de ani , ocazie cu care cei 8 Nemuritori se aduna pentru a manca fructele magice si a-si asigura astfel pe mai departe imortalitatea.
Cu toate acestea , in Feng Shui , culoarea piersicii nu este deloc recomandata in multe cazuri, ea avand puterea de a-i atrage pe oamenii cu intentii putin onorabile si a provoca necazuri in casatorie si scandaluri sexuale.

In traditia crestina , in special in cea catolica , piersica este un simbol al virtutii tacute dar si al inimii si limbii virtuoase.Uneori acest fruct apare in locul marului in picturi infatisand-o pe Fecioara Maria impreuna cu pruncul Iisus , in acest caz piersica reprezentand fructul mantuirii daruite de Cristos.

O legenda din folclorul japonez istoriseste despre un baiat nascut dintr-un imens pom de piersic , care a fost crescut cu dragoste si devotament de catre parintii sai adoptivi.Odata ajuns la maturitate , el s-a luptat cu demonii de pe Insula Diavolilor, cucerindu-le comoara pentru a o darui saracilor lui parinti.

Traditiile asociate cu Tet sau Anul Nou din nordul Vietnamului confera un rol important pomului de piersic.Legenda spune ca in muntii Soc Son exista un piersic urias in care isi aveau salasul doi zei puternici numiti Tra si Uat Luy.Cele doua divinitati aparau oamenii din zona de spiritele rele tot timpului anului cu exceptia zilei de Anul Nou , cand trebuiau sa il intalneasca in ceruri pe Imparatul de Jad.Spiritele rele au incercat sa profite an de an de acest avantaj pana ce oamenii au gasit o solutie de a se apara ei insisi , impodobindu-si casele cu ramuri de piersic avand calitatea de a alunga fiintele malefice.In acest fel , bonsaiul de piersic a devenit o decoratiune traditionala a sarbatorii Anului Nou in Vietnamul de Nord.
In mitologia vietnameza , se poveste ca in secolul XVIII , dupa un mars in regiunea Ngoc Hoi si castigarea unei mari batalii impotriva invadatorilor din dinastia Qing , regele Quang Trung a trimis un mesager catre orasul Phu Xuan , pentru a-i darui printesei Ngoc Han o ramura inflorita de piersic.Aceasta creanga plina de flori inmiresmate nu era numai un mesaj al victoriei adresat sotiei regelui , ci si un semn al inceperii unei noi primaveri de pace si fericire pentru poporul vietnamez.De altfel , inflorirea pomilor de piersic reprezinta un semnal consacrat al debutului anotimpului renasterii in Vietnam.

In Coreea , piersica este vazuta ca simbol al fericirii , bogatiei , onoarei si longevitatii.Ea face parte din cele zece plante si animale nemuritoare , aparand adesea in picturile populare.Atat pomii de piersic cat si fructele acestora au puterea de a alunga spiritele , din acest motiv piersicile nefiind asezate pe mesele "jesa" (mese de comemorare a strabunilor) asemeni altor fructe.

In limbajul romantic al simbolurilor florale , florile de piersic marturisesc despre modestie , gratitudine , admiratie si simpatie.

Superstitii despre piersici

In Arkansas , SUA , exista superstitia de a ingropa pantofi vechi la radacina unui pom de piersic proaspat plantat.Se spune ca o vechime mai mare a incaltarilor are un efect de fertilizare mai intens .

In folclorul occidental, se crede ca piersicul are putinta de a vindeca negii.Conform unei retete consacrate, negii sunt frecati cu frunze ale acestui pom , ce sunt apoi ingropate.Atunci cand frunzele de piersic putrezesc , dispar ca prin minune si negii.
Potrivit unei alte metode de tamaduire, trebuie sa mergi neobservat pana la un piersic si sa faci in scoarta lui , cu un cutit de macelar , tot atatea taieturi cati negi ai pe corp.In sapte zile negii vor dispare de la sine !

Tot in vestul Europei , se zice ca pentru a gasi un inel pierdut, este necesar sa strangi tare in mana o ramura de piersic si sa colinzi zona in care crezi ca l-ai scapat.Ramura se va inclina in jos in mod vizibil atunci cand te vei afla in locul unde se afla inelul.Pentru a gasi aur ingropat in pamant , ar trebui sa agati un banut la capatul unei crengi de piersic in forma de furca si sa procedezi la fel ca mai inainte.

Visul unei piersici reprezinta placere si bucurie.El poate semnifica capacitatea de a te bucura de lucrurile simple din viata.Pe de alta parte, piersica visata se poate referi la virginitate , dorinta si senzualitate , fiind uneori o simbolizare a persoanei iubite.
Daca te visezi culegand piersici coapte , ti se indica o evolutie previzibila si fericita a relatiei tale de cuplu.Simplul vis al unui piersic semnaleaza ca vei respinge dragostea cuiva.
Intr-o alta interpretare , visul in care vezi sau mananci piersici implica boala copiilor , beneficii dezamagitoare in afaceri si ratarea unei vizite pe care o asteptai cu mare nerabdare .Daca zaresti piersicile intr-un pom , inseamna ca vei obtine o promovare dorita in cariera sau un lucru pentru care ai muncit indelung, ori ti-ai riscat banii si chiar sanatatea.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Marul in vraji si farmece de dragoste

Capsunile in legende, superstitii si simboluri

Fructele in Feng Shui - Simboluri si semnificatii
Piersica in legende, superstitii si simboluri Piersica in legende, superstitii si simboluri Reviewed by Diana Popescu on august 08, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Imi place atat de mult piersica dar nu stiam atat de multe despre ea... De azi stiu.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce de implicatii presupune piersica asta! Cand o mananc nu ma gandesc ca poate cineva a ingropat un pantof la radacina copacului, pentru ca nu prea conteaza. Conteaza sa fie mare dulce si zemoasa :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place asa de mult piersicul incat in fiecare vara ma urc in copacul bunicii si mananc.E gustoasa dulce si moale!
    Vo recomand si voua!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.