7 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

O zi a bucuriei, ce era serbata asemeni Sfintei Duminici, 7 ianuarie, ziua Sfantului Ion Botezatorul era dedicata, in traditia populara romaneasca, stropitului cu apa sau cu zapada, pentru protectia impotriva bolilor in noul an. Mai multe despre aceasta zi, in articolul Sfantul Ion in superstitii si traditii romanesti.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 7 ianuarie

Sfantul Ioan Botezatorul


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 7 ianuarie

Craciunul - Praznuirea Nasterii celei dupa trup a Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos ; Pomenirea inchinarii magilor
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 7 ianuarie

Sfantul Raymund de Penyafort

Sfantul Lucian din Antiohia


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 7 ianuarie

Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului

Sfantul Niceta de Remesiana


Alte sarbatori si traditii pe 7 ianuarie

Ziua furcii de tors

Dupa ce sarbatorirea celei de-a douasprezecea zile de dupa Craciun se incheia odata Epifania, ziua furcii de tors simboliza, pe 7 ianuarie, reluarea de catre femei a treburilor lor zilnice. Aceasta zi nu era una propriu-zis bisericeasca, dar, odinioara, era respectata pe scara larga in Anglia.

Ganna (Genna) – Craciunul in Etiopia

Celebrarea Craciunului in Etiopia, o sarbatoare numita oficial “Leddat”, are loc in ziua de 7 ianuarie, potrivit calendarul crestin copt.Denumirea populara a Craciunului este insa “Ganna” , nume preluat de la jocul traditional la care participa baietii, tinerii si, uneori, barbatii mai in varsta, in aceasta zi.Potrivit legendei, pastorii au fost atat de bucurosi la aflarea vestii nasterii lui Iisus incat si-au folosit ciomegele pentru a juca “ganna”, un joc asemanator hocheiului pe iarba.

Nanakusa Matsuri (Festivalul celor sapte ierburi)

Nanakusa Matsuri este o ceremonie japoneza datand din secolul IX, purtand si numele de “Wakana-setsu” sau “Festivalul ierburilor tinere” , ori “Ziua barbatului”, intrucat are loc in ziua zodiacala “barbat”. Dupa oferirea unor jertfe, in cursul diminetii, zeului clanului, participantii se impartasesc din “nanakusa gayu”, o fiertura din orez asezonata cu sapte ierburi diferite, despre care se spune ca au fost recomandate, gratie calitatilor lor medicinale, tanarului print al imparatului Saga ( ce a guvernat intre anii 810 – 824).


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 7 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

5 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

6 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
7 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 7 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 06, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.