Eclipsa de luna in superstitii, legende si mituri

Eclipsa de luna a inspirat din cele mai vechi timpuri nenumarate superstitii, mituri si legende,  menite a da o talmacire  supranaturala acestui impresionant fenomen ceresc. Desi a fost explicata stiintific inca din vremea dinastiilor chineze si a calatoriilor lui Columb pe ocean, eclipsa de luna a continuat sa inspire spaima si teroare printre oameni, fiind considerata  ca un semn rau sau o prevestire a unor mari nenorociri si calamitati naturale.

Chiar si in zilele noastre, in timpul unei eclipse de luna, unii oameni din India nu indraznesc sa iasa din casa, si inchid toate ferestrele si usile, avand ferma convingere ca razele selenare din acest interval au efecte extrem de daunatoare. Mai mult decat atat, ei fac o mare harmalaie, batand cat pot de tare in oale si tigai, pentru a alunga fortele rele ce au pus stapanire pe luna. La fel se intampla si in Japonia.


Babilonienii aveau credinta ca disparitia lunii de pe cer prezicea mari cataclisme aduse de zei in acele parti ale lumii in care Selena era umbrita cel mai mult.

Caldeenii erau convinsi ca intunecarea lunii arata mania acesteia, urmand sa apara in lume foamete, molime si dezastre naturale.

Chinezii credeau ca luna era mancata de un dragon, obisnuind sa traga salve de tun pentru a pune pe fuga mitologica creatura. Navele militare chinezesti trageau cu toate tunurile din dotare in vremea unei eclipse chiar si in secolul al XIX-lea!

In Biblie se spune ca atunci cand luna devine rosie, acesta este un semn ca apocalipsa este aproape.

Potrivit unor superstitii orientale, in timpul unei eclipse de luna nu este bine sa tai legume si nici sa cosi.

In traditia japoneza si in unele culturi arctice, se spune ca disparitia lunii de pe bolta cereasca are capacitatea de a otravi pamantul. Pentru a evita orice fel de contaminare, fantanile erau acoperite, iar vasele din bucatarie erau intoarse cu fundul in sus.

In unele parti ale lumii, se recomanda ca femeile insarcinate sa poarte imbracaminte de culoare rosie, astfel incat sa reduca influenta daunatoare a Selenei asupra copilului lor nenascut. O alta superstitie sfatuieste femeile insarcinate sa nu isi atinga burta in vremea unei eclipse de luna, pentru ca bebelusii lor sa nu aiba semne din nastere. Indienii sunt de parere ca daca o gravida iese afara intr-o astfel de ocazie, ea va naste un copil cu buza de iepure.

Conform unor stravechi credinte europene, nu este bine sa se faca dragoste atunci cand are loc o eclipsa de luna, pentru ca nu cumva copilul nascut in  urma acestei relatii sa fie posedat de demoni.

Alte superstitii, legende si mituri despre eclipsa de luna:

- Trebuie sa te speli atat inainte cat si dupa un astfel de eveniment astronomic.
- Daca dormi cu parul ud atunci cand luna se ascunde pe cer risti sa devii lunatic.
- Mancarea gatita inainte de eclipsa trebuie sa fie aruncata, intrucat este necurata (India).
- Indragostitii care se saruta in vremea unei eclipse de luna vor ramane impreuna pentru totdeuna.
- Cei care au in mana un topor sau un cutit in timpul unei eclipse de luna risca sa se raneasca (india).

Urmatoarele eclipse de luna vor avea loc dupa cum urmeaza :

- 4 iunie 2012 (in Sagetator)
- 28 noiembrie 2012 (in Gemeni)
- 25 aprilie 2013 (in Scorpion)
- 25 mai 2013 (in Sagetator)
- 18 octombrie 2013 (in Berbec)
- 15 aprilie 2014 (in Balanta)
- 8 octombrie 2012 (in Berbec)


Copyright © godessdiana88 . 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Evenimente astronomice in 2012

Luna plina in superstitii si farmece

Eclipsa de soare in superstitii , mituri si legende
Eclipsa de luna in superstitii, legende si mituri Eclipsa de luna in superstitii, legende si mituri Reviewed by Diana Popescu on 09:20:00 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.
-->